Tyske arbejdspladser tvinges på kvindejagt

Tysklands regering vil tvinge landets førende virksomheder til at indsætte flere kvinder i bestyrelsen.

Partierne i landets koalitionsregering er tirsdag blevet enige om et lovforslag, der skal sikre, at selskaber fremover skal reservere mindst 30 procent af pladserne i bestyrelseslokalet til kvinder, skriver nyhedsbureauet dpa.

Selvom Europas største økonomi har en kvindelig regeringsleder og omkring 40 procent kvindelige ministre, halter det gevaldigt med den kønslige ligestilling i landets større virksomheder.

Blandt de 30 største selskaber i det tyske DAX-aktieindeks er der i gennemsnit kun syv procent kvinder i direktionen og knap 25 procent i bestyrelserne.

Ifølge lovforslaget skal kravene gælde for virksomheder, der har medarbejderrepræsentanter i bestyrelsen, hvilket ifølge tysk lov gælder for virksomheder med over 500 ansatte. Loven kommer til at gælde for over 100 selskaber.

Men derudover skal 3500 mellemstore virksomheder nu fastsætte et mål for antallet af kvinder i både direktion og bestyrelse.

Kvindekvoter er et kontroversielt emne blandt forbundskansler Angela Merkels konservative vælgere. Selv har hun da også tidligere talt imod lovbestemte kvoter, men har siden bakket op om forslaget, som regeringspartneren SPD står bag.

I 2003 blev Norge det første land i verden til at indføre kønskvoter. I Norge skal mindst 40 procent af bestyrelsen i aktieselskaber bestå af kvinder.

Siden har flere lande, heriblandt Holland, Frankrig og Spanien indført lignende lovgivning. I Danmark har regeringen tidligere foreslået tvungne kvindekvoter, men har lagt kvoterne på hylden igen efter modstand fra både politikere og erhvervsliv.

Lovforslaget i Tyskland ventes vedtaget i december og skal gælde fra 2016.

/ritzau/dpa

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip