Tyskland vil udruste 4000 kurdiske krigere

Regeringen i Berlin vil sende våben til Irak for at udruste 4000 kurdere, der ligger i krig med de militante islamister i oprørsbevægelsen Islamisk Stat (IS).

Det siger Ursula von der Leyen, Tysklands forsvarsminister.

Der er tale om panserbrydende våben, tusindvis af rifler, håndgranater, mineudstyr, udstyr til at se om natten, feltkøkkener og telte.

- Våbensendingen er nok til at forsyne en brigade på 4000 soldater, siger forsvarsministeren.

Beslutningen, der skal godkendes af forbundsdagen i Berlin, er et brud med Tysklands efterkrigspolitik om ikke at sende våben til konfliktområder.

Tyskland har før sendt humanitær hjælp og defensivt forsvarsudstyr som skudsikre veste og hjelme til de irakiske krigere, men ingen våben.

Men forbundskansler Angela Merkel siger, at det nordlige Irak er en undtagelse på grund af den vold, som Islamisk Stat udøver.

- Millioner af menneskers liv, Iraks stabilitet og hele regionen og - på grund af de mange udenlandske krigere - vores sikkerhed i Tyskland og i Europa er truet, siger hun.

- Det er vort humanitære ansvar og i vor sikkerheds interesse at hjælpe de, der lider, og at stoppe IS, tilføjer hun.

Danmark har også besluttet at bidrage med indsatsen for at standse Islamisk Stat og har stillet et transportfly til rådighed til at fragte våben og humanitær hjælp til det nordlige Irak.

Tyskland, Danmark, USA og mange andre europæiske lande er bekymret for udsigten til, at unge muslimer rejser til Mellemøsten og slås sammen med IS, hvorefter de så vender tilbage som radikaliserede og krigstrænede islamister.

USA skubber på for at få en international kampagne på skinner for at bekæmpe IS.

Tysklands efterretningstjeneste vurderer, at mindst 400 tyskere har sluttet sig til IS.

Lederen af Tysklands sikkerhedstjeneste siger, at der er beviser for, at fem tyske statsborgere eller personer med bopæl i Tyskland har gennemført selvmordsattentater for oprørerne i de seneste måneder.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip