Ubesluttede vælgere er EU-valgets store joker

Skrevet af admin

13/05/2014

Dagens topnyheder

Med mindre end to uger tilbage før valget til Europaparlamentet er der fortsat masser af stemmer at kæmpe om for de danske kandidater.

Halvdelen af vælgerne er enten i tvivl om, hvem de skal stemme på, eller hælder til ikke at afgive deres stemme på valgdagen søndag den 25. maj.

Det viser en ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Men ser man udelukkende på de vælgere, der har besluttet sig, så er der udsigt til rekordstor opbakning til Dansk Folkeparti.

Flere end hver fjerde - 27,3 procent - af de afklarede vælgere vil stemme på Dansk Folkeparti. Dermed står DF i målingen til at få fire mandater og blive det største danske parti ved EU-valget foran Venstre med 22,9 procent af stemmerne og Socialdemokraterne med 22,3 procent.

I den anden ende af stemmebarometeret finder man Liberal Alliance, Folkebevægelsen mod EU og De Radikale, som med henholdsvis 1,5, 4,9 og 5,5 procents vælgeropbakning ikke står til at blive valgt ind i Europaparlamentet.

Derimod står SF og De Konservative til at sikre sig et mandat i parlamentet med henholdsvis 9,0 og 6,6 procent af stemmerne.

Den statistiske usikkerhed ved meningsmålingen er op til 2,8 procentpoint.

Men derudover bør man tage større forbehold ved denne måling end ved meningsmålinger op til folketingsvalg, lyder det fra Voxmeters analysedirektør, Anna Midtgaard Christensen.

- Det er på ingen måde en prognose. Det er et øjebliksbillede blandt de vælgere, der har besluttet sig nu, siger hun.

Den store andel af tvivlere på næsten 50 procent skaber nemlig problemer for analyseinstituttet.

- Vi ved ikke, hvem der ender med at stemme, og vi har svært ved at forudse, hvordan de fordeler sig. Derfor kan vi ikke være sikre på, at tvivlerne fordeler sig jævnt på partierne, siger Anna Midtgaard Christensen.

Den formodede lave valgdeltagelse ved valget til Europaparlamentet i forhold til folketingsvalg er et ekstra usikkerhedsmoment, påpeger hun.

Voxmeters meningsmåling baserer sig på svar fra 1005 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover i perioden 5.-10. maj.

/ritzau/