Udfordringen fik ham til at droppe topjob i Washington

Skrevet af admin

20/03/2015

Dagens topnyheder

Danmarks EU-ambassadør, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, var torsdag i sidste uge på vej hjem fra arbejde, da han fik et overraskende tilbud.

Ingen vidste på det tidspunkt, at en af de allerstørste poster i Bruxelles var blevet ledig: jobbet som generalsekretær for EU's ministerråd.

Derfor var det en noget overrasket Jeppe Tranholm-Mikkelsen, der modtog forespørgslen fra EU-præsident Donald Tusks kontor:

- Jeg var lige ved at være hjemme, da jeg fik beskeden. Jeg blev overrasket som alle andre over, at den stilling overhovedet kom op nu.

- Jeg havde forventet, at Uwe Corsepius var fortsat. Han er dygtig og meget respekteret, så hvis han ville fortsætte, var der ikke tvivl om, at han havde kunnet det, siger Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har imidlertid valgt at kalde Uwe Corsepius hjem til Berlin, og derfor bliver posten i Bruxelles ledig til sommer.

Jobbet som generalsekretær er - ligesom jobbet som EU-ambassadør - en post uden for offentlighedens rampelys. Men samtidig en helt centralt placeret og meget aktiv aktør i EU's daglige lovgivningsmaskineri.

- Det er en meget stor udfordring, som består i at bistå formanden for Det Europæiske Råd med at forberede og lede møderne og finde de kompromisser, der skal til.

- Så er der også et spørgsmål om det daglige arbejde i rådet, hvor ministrene kommer. Her er opgaven at sørge for, at alt går rigtigt til, og at alle lande kan få deres synspunkter gjort gældende, siger Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

- Og så er der også en chef-opgave. Der er 2800 medarbejdere i rådssekretariatet, og det er en organisation, som løbende skal videreudvikles. Så det korte af det lange er, at det er en stor udfordring, og jeg kan godt lide udfordringer. Derfor har jeg sagt ja.

Jobbet er tidsbegrænset, og derfor ser Jeppe Tranholm-Mikkelsen ikke forfremmelsen som et farvel til den danske udenrigstjeneste.

- Jeg har været særdeles glad for at være del af den danske udenrigstjeneste, så det håber jeg at kunne vende tilbage til på et passende tidspunkt.

Spørgsmål: Du skulle have været i Washington som ambassadør, hvad fik dig til at sige ja til dette job i stedet?

- Når vores egen statsminister og 27 andre stats- og regeringschefer beder mig om at påtage mig en opgave som den her, så vil det være forkert af mig at sige nej. Og jeg er sikker på, at det bliver meget spændende.

/ritzau/