Udviste kriminelle strømmer tilbage igen

admin

|

14/02/2014

Dagens topnyheder

Antallet af udviste kriminelle fra Østeuropa, der bryder deres indrejseforbud og bliver pågrebet i Danmark på ny, er på fire år steget markant.

Det viser en ny opgørelse fra Rigspolitiet, som Justitsministeriet har sendt til Folketinget.

Der blev i 2013 rejst sigtelser mod i alt 191 østeuropæiske statsborgere for at bryde deres indrejseforbud, efter at de var blevet udvist af Danmark på grund af kriminalitet.

Det nærmer sig en fordobling siden 2009, hvor 108 østeuropæiske statsborgere blev sigtet for det samme, skriver Politiken fredag.

Især de mest organiserede kriminelle blæser typisk på, at de er blevet smidt ud af Danmark, siger Michael Ask, politiinspektør i Nationalt Efterforskningscenter hos Rigspolitiet.

- Der er næsten udelukkende tale om berigelseskriminalitet, og oftest indbrud. Noget af det er meget organiseret, hvor de kriminelle kommer i grupper og arbejder i hold, siger han til Politiken.

Stigningen skyldes både en skærpet indsats fra politiet og det forhold, at der kommer flere kriminelle fra Østeuropa til Danmark, vurderer Michael Ask.

Det samlede antal af udlændinge, der bliver dømt til udvisning, er ifølge Udlændingestyrelsen steget fra 1019 i 2011 til 1379 i 2012.

Rumænske statsborgere udgør langt den største andel af dømte østeuropæere, der vender tilbage til Danmark. Men også fra Polen og Litauen kommer kendte ansigter.

Ifølge Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, skyldes tendensen Danmarks omdømme blandt kriminelle i udlandet.

- Tallene siger mig, at vi har et voksende problem. Det er gået op for nogle kriminelle, at straffen for at bryde indrejseforbud er mild i Danmark, og at kontrollen er ganske begrænset. Vi er simpelthen tossegode på det område, siger han til Politiken.

Han foreslår, at regeringen laver individuelle aftaler med de østeuropæiske lande, så kriminelle kan afsone deres straf der. Gerne med en økonomisk gulerod til landene.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, understreger, at regeringen tager problemet alvorligt.

Allerede i 2012 blev arbejdet med at få kriminelle til at afsone i hjemlandet styrket, og tallet er siden steget, siger hun.

/ritzau/