Ukraines regeringschef beder om penge og lover reformer

Skrevet af admin

15/12/2014

Dagens topnyheder

Det kan ikke gå hurtigt nok med at få økonomisk støtte fra udlandet til Ukraine.

Det siger den ukrainske regeringsleder, Arsenij Jatsenjuk, efter at han mandag aften i Bruxelles har været med til det første møde i det associeringsråd, der er det formelle forum for Ukraines politiske og praktiske tilnærmelser til EU.

- Hvornår har vi brug for økonomisk assistance? For at skære det ud i pap: I går.

- Og til spørgsmålet om, hvorvidt vi har tænkt os at føre associerings- og frihandelsaftalen ud i livet: Ja, siger Jatsenjuk og forklarer, at situationen for hans land er "ekstremt kompliceret".

Han udnævner 2015 til "stabiliseringens år", mens 2016 er "året for vækst og genrejsning".

I en illustration af landets problemer siger Jatsenjuk, at Ukraine har mistet 10 procent af sin industriproduktion, at den russiske aggression og annektering af Ukraine har skåret 20 procent af Ukraines økonomi, og at der har været en negativ vækst på syv procent.

- Det kan ikke vare for evigt. Vi kan ikke klare os og fixe det med finanspolitiske instrumenter alene. Vi har brug for en form for økonomisk assistance. Det er svært for os at kæmpe mod en atomstat, der er bevæbnet til tænderne, siger Jatsenjuk.

Han gør opmærksom på, at regeringen blandt andet allerede har været igennem to sparerunder, har fyret 10 procent af de offentligt ansatte og har skåret i en række velfærdsprogrammer.

- Vi har gjort alt, hvad der står i vores magt. Men for at komme igennem det her, har vi brug for en stødpude i form af en ny runde økonomisk støtte, siger premierministeren og appellerer til EU, Den Internationale Valutafond, USA og de økonomiske sværvægtere i G7.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sagde tidligere mandag, at han og udenrigsministrene fra en række andre EU-lande på et morgenmadsmøde "gik ret hårdt til" udenrigsminister Pavlo Klimkin, med krav om betydelige reformer.

- Vi giver tilsagn om, at vi vil støtte og hjælpe Ukraine. Men hvis det nogensinde skal lykkes at tage det her livtag med de meget meget usunde samfundsstrukturer i Ukraine, så er det nu, siger Lidegaard.

/ritzau/