Undersøg din seneste lønseddel: Mange danskere er 'påvirket'

Skrevet af Emil Martesen

2 uger siden

|

29/05/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Mange danskere er 'påvirket'.

Dagens topnyheder

Det er de færreste som altid får det tjekket, og hvis ikke du er blandt dem, så vil du nok få en positiv overraskelse, når du lader øjnene glide ned over din lønseddel.

Det har nemlig set dagens lys, at danske lønmodtagere nu oplever den største lønstigning i næsten 25 år.

Helt konkret viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforening, at der i årets første kvartal har været en lønstigning på fem procent.

Den markante stigning er sågar den højeste vækst siden starten af 1999, hvor lønningerne tilsvarende steg med 5 procent.

Det skriver Ekstra Bladet.

Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, beskriver udviklingen som usædvanlig:

"Lønstigningerne har syvmilestøvlerne på, og skyder frem med højeste fart i omkring 25 år. Et stærkt arbejdsmarked tilsat overenskomstforhandlinger har sendt lønstigningerne mærkbart op", siger han.

Falder på et tørt sted

De store lønstigninger har da også været længe ventet.

Sidste år faldt reallønnen drastisk nedgang på grund af inflationen, der steg til over 10 procent, mens lønstigningerne kun nåede 3,5 procent.

Den dårlige kombination resulterede i et markant fald i købekraften for de fleste danskere. Heldigvis er inflationen nu under kontrol, og en robust økonomi er nu i gang med at rejse sig.

"Der er ro på situationen i den danske økonomi. Inflationen befinder sig lavt, renterne er relativt rolige og beskæftigelsen er rekordhøj. Og vi ser altså igen en realløn i fremgang. Det har været med til igen at vække privatforbruget til live, som oplevede fremgang i samtlige kvartaler sidste år", lyder det fra Brian Friis Helmer.

Han peger også på, at privatforbruget, som havde en solid fremgang i 2023, nu igen viser tegn på at genvinde styrke trods et dyk i bilsalget i første kvartal af 2024.