Det halter tilsyneladende med it-sikkerheden på offentlige kontorer i stat, amt og kommune.
I hvert fald viser en undersøgelse fra KMD Analyse blandt 1001 offentligt ansatte, at 50 procent af de adspurgte indenfor de seneste 12 måneder har oplevet brud på it-sikkerheden på jobbet.
Hver femte af dem har blandt andet konstateret, at fortrolige oplysninger om borgerne har været tilgængelige for medarbejdere, der ikke har med den pågældende sag at gøre.
Og et tilsvarende antal svarer, at de har haft behov for at dele brugernavne og passwords med kolleger for at få systemerne til at virke.
Tallene overrasker Rasmus Theede, der er koncernsikkerhedschef hos KMD.
- Det er bekymrende set i lyset af, at det er personer med adgang til borgerfølsomme oplysninger, som har set det foregå på deres egen arbejdsplads.
- Hvis vi havde fået samme resultat hos os i KMD med en lignende undersøgelse, så ville det være en katastrofe.
Han mener ikke, at sikkerhedsbruddene sker på grund af mangelfulde it-systemer. Det er nærmere den menneskelige software, der trænger til en opdatering.
- Undersøgelsen viser, at der er mange, der ikke kender sikkerhedsreglerne på deres arbejdsplads, og det ligger meget godt i tråd med, at de fleste sikkerhedsbrud sker på grund af menneskelige fejl.
- Derfor mener jeg, at man rent faktisk kan sætte forholdsvist billigt og effektivt ind ved, at ledelsen er synlig og fokuserer på, hvad god it-opførsel består i.
Han foreslår derfor, at de offentlige arbejdspladser sørger for at uddanne medarbejderne bedre og tester, om de rent faktisk også har forstået reglerne.
Det falder meget godt i tråd med, at 71 procent af de adspurgte i undersøgelsen efterspørger mere undervisning i sikkerhed, hvorimod kun 42 procent efterspørger bedre sikkerhedsløsninger.
Analysen, der også kigger på danskeres forhold til it-sikkerhed generelt, offentliggøres tirsdag.
/ritzau/