Undersøgelse: Offentligt ansatte mangler sladreregler

Skrevet af admin

03/08/2014

Mest læste i dag

Tre ud af fire offentligt ansatte socialpædagoger har et job, hvor der er uklare regler om, hvad de må fortælle om deres arbejdsplads, og nogle holder sig derfor helt fra at sige noget kritisk om jobbet, skriver Avisen.dk

Det viser en undersøgelse blandt 1391 socialpædagoger i den offentlige sektor, som Socialpædagogernes Landsforbund har gennemført.

15 procent af socialpædagogerne har adgang til en såkaldt whistleblower-ordning, hvor de anonymt kan fortælle om kritisable forhold, men der er behov for klare regler, hvis tvivlen skal til livs.

- Mange vil synes, at det er ubehageligt at bruge en anonym hotline. Derfor er det vigtigt, at den enkelte socialpædagog har faste rammer for, hvad han eller hun kan sige. Lige nu har vi for få retningslinjer, siger Marie Sonne, der er næstformand i Socialpædagogernes Landsforening, til Avisen.dk.

Også blandt landets socialrådgivere er usikkerheden stor, fortæller næstformand Niels Christian Barkholt fra Dansk Socialrådgiverforening.

- Selvcensur er desværre blevet en del af en socialrådgivernes dna, siger han til Avisen.dk.

Undersøgelsen fra socialpædagogernes forbund viser yderligere, at tre ud af 10 har været vidne til kritisable forhold, som offentligheden burde have kendskab til. Samt at fire ud af 10 har haft lyst til at ytre sig offentligt, men i en eller flere situationer har undladt at gøre det.

Kommunernes Landsforening mener ikke, at socialpædagogernes undersøgelse er retvisende. Ifølge chefjurist Karsten Thystrup har hovedparten af landets kommuner vejledninger om ytringsfrihed.

- Det handler om god ledelse. Vi kan blive bedre til at skabe trygge rammer for ytringsfrihed, men der er allerede ret vide rammer for, hvad offentligt ansatte i kommuner, regioner og staten må udtale sig om, siger han til Avisen.dk.

/ritzau/