Ungt blod giver gamle hjerner nyt liv

Skrevet af Videnskab.dk

06/05/2014

Dagens topnyheder

Hvis du med alderen får dårlige ben og et slidt hjerte, kan du få kunstige hofter og en pacemaker. Nu er der også håb, hvis din hjerne bliver sløv: Indsprøjtninger med ungt blod ser ud til at kunne genopfriske din hukommelse og orienteringsevne. Aldrende mus, som får sprøjtet blod fra unge mus ind i årerne, får i hvert fald forbedret deres hjernefunktioner markant, viser amerikanske forsøg ifølge Videnskab.dk.

»Gamle mus, som får blod fra unge mus, klarer sig bedre, når man tester deres kognitive evner. Det ser ud til, at deres hjerner bliver genopladet af det unge blod,« skriver Tony Wyss-Coray, der er professor i neurologi på Standford University i USA, i en mail til Videnskab.dk.

»I øjeblikket er vi i gang med at teste, om blodplasma fra mennesker også har en effekt på musehjerner, og vi planlægger at lave kliniske forsøg med Alzheimer-patienter. Vi venter bare på myndighedernes godkendelse, men regner med at kunne gå i gang senere i år,« fortsætter han.

Læs også hos Videnskab.dk: Mød superdyret, der kan overleve kræft og en dødelig forgiftning

Tony Wyss-Coray står i spidsen for forsøg, som viser, at gamle mus klarer sig bedre i en række tests, når de får indsprøjtninger med blod fra unge mus. Det unge blod har en synlig effekt i de gamle mus' hippocampus, som er den del af hjernen, der har indflydelse på hukommelse og orienteringsevne, konkluderede han og kolleger for nyligt i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Deres forsøg viste: Gamle mus, som får sprøjtet ungt blod ind i årene, klarer sig bedre, når de skal orientere sig og huske, hvor en platform i et vandbassin er placeret end aldrende mus, der ikke får indsprøjtninger med ungt blod.
  I andre tests gav forskerne musene chok ved at udsætte dem for ubehagelige stimuli.

Gamle mus stivner kun i kort tid, når de får chok, så glemmer de det igen. Unge mus stivner i længere tid. I forsøgene stivnede gamle mus, som havde fået indsprøjtninger med ungt blod, i lige så lang tid som unge mus.

Læs også hos Videnskab.dk: Banebrydende ny viden om Alzheimers og Parkinsons


Undersøgelser af musenes hjernevæv viste blandt andet, at musene danner flere synapser i hippocampus, når de får indsprøjtninger med ungt blod. Synapser forbinder hjernens nerveceller med hinanden. Jo flere synapser, jo bedre er hukommelsen og indlæringsevnen.

»Det er nogle enormt spændende resultater. Ved at lave genekspressionsanalyser har de vist, at en række gener, som er forbundet til hjernens synapser, bliver aktiveret af det unge blod. Og ved at tage prøver af musenes hjernevæv har de konfirmeret, at at der bliver dannet flere synapser,« siger professor Poul Henning Jensen, der i en årrække har forsket i nervecelledød, Parkinson og Alzheimers på Aarhus Universitets Institut for Medicinsk Biokemi.

Forskerne fra Stanford University ved endnu ikke præcis, hvad der sker i hjernen på de gamle mus, når de får ungt blod, men deres forsøg tyder på, at det er et protein i blodet, der aktiverer allerede eksisterende nerveceller i musenes hjerner. På sigt håber Tony Wyss-Coray, at han og kollegerne bliver i stand til at udvikle medikamenter, som kan holde menneskehjernen ung længere, så vi alle kan få flere år med velfungerende mentale evner, før vi dør.

»Vi har demonstreret, at gamle musehjerner er plastiske, og at den unge organisme producerer noget, som kan afværge eller trække aldersbetingede kognitive forringelser tilbage. Det er ret fantastisk, synes jeg, for det giver mulighed for, at vi kan forlænge den del af livet, hvor vores evner er vitale.«