Urolog fortæller: 'Mænd bør ikke tisse stående, de skal gøre som tyskerne'

Skrevet af Henrik R

20/06/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Når du skal lade vandet, skal du blot gøre som tyskerne. Sådan lyder forklaringen i bund og grund fra urologen, da en stor del af tyskerne gør det korrekt.

Dagens topnyheder

Det kan lyde pinligt for mange, men ifølge en britisk urolog, er den korrekte måde at tisse på ikke ved at stå, men i stedet ved at gøre som tyskerne.

Dette er hvad urologkirurgen Gerald Collins fra Alexandra Hospital i Cheshire, England, sagde i et interview med den britiske avis The Telegraph, efter en YouGov-undersøgelse om mænds vandladningsvaner.

Undersøgelsen omfattede over 7.000 mænd fra 13 forskellige lande over hele verden. Ikke overraskende sagde de fleste af dem, at de forbliver stående, mens de tømmer blæren.

Men der blev afdækket nogle kulturelle forskelle i undersøgelsen. Mest bemærkelsesværdigt er det, at 40% af tyske mænd sagde, at de udelukkende tissede mens de sad ned, sammenlignet med kun 10% af amerikanske mænd.

Tisser tyske mænd bedre? Ifølge Collins gør de.

"At sidde er sandsynligvis den mest effektive måde at gøre det på," sagde Collins til The Telegraph. Dette skyldes, at når du sidder, slapper bækkenmusklerne og rygsøjlen af, hvilket gør det lettere at tisse og hjælper dig med at tømme blæren helt.

Dette gør det også meget let for ældre mænd - hvilket er vigtigt, når man tænker på, hvor almindelige prostata problemer bliver med alderen, især forstørret prostata. Denne tilstand påvirker 80% af mænd på 80 år og ældre, 70% af mænd i 60'erne, og 40% af mænd i 50'erne. Det sker, når prostata og det omkringliggende væv forstørres og blokerer urinrøret.

Trods dette fandt YouGov-undersøgelsen, at ældre mænd havde en tendens til at undgå at sidde ned for at tisse, sandsynligvis på grund af en tro på, at det er mindre "maskulint" end at stå.

For eksempel sagde 35% af amerikanske mænd over 55 år, at de aldrig sad ned for at tisse, sammenlignet med kun 21% af 18- til 24-årige.

Denne opfattelse findes også i Tyskland, hvor der findes en nedsættende betegnelse for dem, der sidder ned for at tisse: Sitzpinkler. (Siddende tisser)

Kulturen i Tyskland er dog ved at skifte. Faktisk er der nu initiativer til at placere advarsler i offentlige toiletter for at forhindre mænd i at stå, mens de tisser. Ifølge The Telegraph er et sådant initiativ stemmen fra den tidligere tyske kansler Angela Merkel, der kritiserer potentielle stående tissere, hver gang de løfter toiletsædet på nogle offentlige toiletter.

En del af grunden til dette er, at når nogen tisser, mens de står, kan det ende med at sprøjte ud på gulvet.

En undersøgelse fandt, at "sprøjtet" fra urin kunne ricochere fra toilettet og ende med at flyve så meget som tre meter væk. Dette skyldes, at når man tisser mens man står, kommer urinen faktisk ud hurtigere.