USA og Europa truer Rusland med yderligere sanktioner

USA's præsident, Barack Obama, fordømte tirsdag Rusland for ikke fuldt og helt at leve op til Minsk-aftalen, der skal sikre en våbenhvile mellem de stridende parter i det østlige Ukraine.

Det skete på en videokonference med Storbritanniens premierminister, David Cameron, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, Italiens premierminister, Matteo Renzi, Frankrigs præsident, François Hollande, og EU's præsident, Donald Tusk.

- Det var en mulighed for præsidenten til at fordømme Ruslands fortsatte svigt af forpligtelserne i aftalen, som de selv var med til at vedtage, siger Josh Earnest, talsmand for Det Hvide Hus.

På det virtuelle møde blev USA og de europæiske ledere enige om at indføre ekstra sanktioner mod Rusland, hvis landet fortsat ikke lever op til betingelserne i aftalen om våbenhvile i det østlige Ukraine.

- De har bekræftet deres vilje til at handle hurtigt og i fællesskab om at indføre betydelige ekstraomkostninger, hvis der sker alvorlige overtrædelser af Minsk-aftalen - eller hvis russisk-støttede separatister forsøger at vinde nyt territorium, hedder det i udtalelsen fra Det Hvide Hus.

Det var Merkel og Hollande, som fik forhandlet aftalen på plads med præsidenterne for Rusland og Ukraine, henholdsvis Vladimir Putin og Petro Porosjenko, efter en uges penduldiplomati og et natligt maratonmøde i den hviderussiske hovedstad for knap tre uger siden.

Det ukrainske militær beskyldte tirsdag de prorussiske separatister for et alvorligt brud på våbenhvilen, efter at tre ukrainske soldater blev dræbt og yderligere ni såret i konfliktområdet.

Separatisterne afviser beskyldningerne og siger, at de kun svarer igen på "provokationer" fra militæret.

Siden konflikten i det østlige Ukraine brød ud for et år siden, og Rusland annekterede Krim-halvøen, har USA og EU ad flere omgange indført sanktioner mod russiske politikere og virksomheder samt prorussiske ukrainere.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip