USA ville bringe halvt ton kokain til Danmark

Skrevet af admin

08/10/2014

Dagens topnyheder

Det amerikanske narkopoliti var sidste år parat til at bringe 500 kilo kokain fra Sydamerika til Danmark.

Transporten, der naturligvis på papiret er strengt forbudt, var på tegnebrættet i forbindelse med en efterforskning om kokainhandel, som amerikansk og dansk politi arbejdede med.

Oplysningen er kommet frem i Retten i Aarhus, der er ved at behandle en straffesag om forsøg på køb af 200 kilo kokain.

Et af vidnerne i sagen er en ledende såkaldt special agent i DEA, det amerikanske narkopoliti. Han var taget over Atlanten for at besvare spørgsmål i Aarhus.

I sagen er en tysker og dennes colombianske ven anklaget for ved møder i København og Aarhus at have indgået aftale om at købe 200 kilo kokain for 43 millioner kroner.

Mistanken mod dem opstod allerede i 2012. I efterforskningen besluttede DEAs kontor i Colombias hovedstad, Bogota, at hyre en tidligere kriminel, colombianeren Maria.

På møder i Bogota skulle han spille skuespil over for tyskeren og dennes ven. Maria sagde, at han var fra guerillabevægelsen Farc. Og han sagde også, han kunne levere store mængder kokain, for eksempel 500 kilo.

For nylig har Maria forklaret Retten i Aarhus, at tyskeren og dennes ven var meget interesseret i at indgå en handel.

Hans skuespil fortsatte, og en dommer gav Østjyllands Politi tilladelse til, at Maria også på dansk jord kunne optræde som leverandør af kokain. Under nye møder i København blev han såkaldt civil agent for politiet.

Det var under dette forløb i det sene efterår 2013, at DEA stod klar i kulissen med et halvt ton kokain.

Partiet stammede fra en anden sag. Hvis det havde været nødvendigt, ville DEA have transporteret kokainen til Danmark eller et andet leveringsland, har DEA-agenten fortalt Retten i Aarhus.

De anklagedes forsvarere hævder, at skuespillet gik alt for vidt. Maria pressede på for at få en aftale om den enorme handel, og det var ulovligt, mener de.

- Der er sket en krænkelse af retsplejeloven og af den kendelse, retten har afsagt, har advokat Henrik Garlik sagt. Advokaturchef Poul Gade har den modsatte opfattelse:

- De er ikke blevet lokket i en fælde, og de er ikke blevet presset eller lokket, har Poul Gade sagt.

På fredag holder advokaterne Niels Forsby og Henrik Stagetorn deres afsluttende procedurer, før domsmandsretten trækker sig tilbage for at afgøre, om politiets efterforskning har været ulovlig.

/ritzau/