USA's udenrigsminister landet i Irak til krisesnak

Skrevet af admin

23/06/2014

Mest læste i dag

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, er i følge Reuters netop landet i Bagdad på et overraskende besøg.

Her skal han føre drøftelser med premierminister al-Malaki og andre ledere om den kritiske situation i den nordlige del af Irak, hvor militante islamister har erobret kontrol over store landområder.

Kerry kommer til Bagdad på et tidspunkt, hvor USA har antydet, at det vil lægge pres på irakiske ledere for at få dem til at gøre mere for skabe dialog med sunnimuslimske grupper, der føler sig marginaliseret.

- Kerry skal mødes med ledere fra hele det politiske spektrum, siger talskvinden for det amerikanske udenrigsministerium, Jen Psaki.

Hun tilføjer, at Kerry skal drøfte, hvor USA kan støtte Irak, og hvordan Irak hurtigst muligt kan få dannet en regering, der repræsenterer irakernes interesser.

Kerry sagde forud for sit besøg, at USA ikke vil vælge eller bestemme, hvem der skal regere Irak, men han understregede, at USA har bemærket udbredt utilfredshed blandt kurdere, sunnimuslimer og visse shiamuslimer.

Washington meddelte i sidste uge, at det sender 300 særlige militære rådgivere til Irak.

Kerry er på en rundrejse i Mellemøsten, men hans besøg i Irak var ikke annonceret på forhånd.

Søndag blev endnu to irakiske byer overladt til den militante gruppe Isil, Islamisk Stat i Irak og Levanten, som dræbte 21 lokale ledere i byerne Rawa og Ana. Isil har nu kontrol over en strategisk vigtig rute til nabolandet Syrien.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, advarede i et tv-interview søndag mod, at Isils angreb kan "destabilisere" andre lande i Mellemøsten.

Den tidligere CIA-leder og ledende general David Petraeus, der blandt andet havde kommandoen over de amerikanske styrker i Mosul, og som blev kendt for sin kritik af politikken i Irak under det sunnimuslimske oprør efter den amerikansk-ledede invasion i 2003, har været særlig markant i sin kritik af den nuværende situation.

- Der er behov for en radikal forandret politik i Bagdad, som skal afspejle Iraks mange religiøse retninger og etniske grupper. Hvis der skal være støtte til Irak, så må det være støtte til en irakisk regering, som er hele befolkningens regering, og som er repræsentant for og lydhør over for alle dele af Irak, hedder det i et opsigtvækkende indlæg fra Petraeus.

/ritzau/Reuters