Uvejr ødelægger månemission

Skrevet af Mathias Nielsen

25/09/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tirsdag skulle en månemission have fundet sted, men den er udskudt på grund af uvejr.

Mest læste i dag

På tirsdag skulle en historisk månemission have fundet sted. NASA havde planlagt opsendelsen af en ubemandet raket, som skulle flyve til Månen - den såkaldte Artemis 1-raket.

Men det bliver altså ikke tirsdag, da en tropisk storm ventes at rulle ind over Florida, hvorfra raketten skulle opsendes fra den såkaldte Cape Canaveral.

- Nasa vil ikke udnytte muligheden for opsendelse og forbereder at trække raketten tilbage fra affyringsrampen, siger NASA USA's rumadministration ifølge TV 2.

Det tilføjes i meddelelsen, at NASA nøje følger udviklingen i den tropiske storm, der har fået navnet "Ian".

Raketten står altså stadig på affyringsrampen. Det besluttes søndag, om den skal trækkes væk fra rampen igen. Raketten er bygget til at kunne modstå vindstød på op til 137 kilometer i timen.

Vælger man at fjerne raketten fra affyringsrampen, så vil der går noget tid, før den kan blive klar til opsendelse igen. Det nuværende vindue for opsendelse løber til og med den 4. oktober.

Man skal dog ikke vente længe, for det næste vindue for opsendelse er i perioden 17-31. oktober. Opsendelsen af Artemis-raketten er første del af Nasas program, der igen skal bringe mennesker tilbage til Månen.

Den ubemandede mission skal rundt om Månen. Næste Artemis-mission skal være bemandet, men vil også ‘blot’ flyve rundt om månen. I 2025 vil man igen lave en bemandet mission, som dog vil lande på Månen.