Vladimir Putin truer nordiske lande

Skrevet af Henrik R

26/02/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den russiske præsident Vladimir Putin er klar i mæglet over for de to nordiske lande.

Mest læste i dag

Vladimir Putin har truet Sverige og Finland med 'militære og politiske konsekvenser', hvis de beslutter sig for at blive medlemmer af NATO. Det skriver Mirror.

Maria Zakharova, talskvinde for Ruslands udenrigsministerium, siger, at det vil få alvorlige konsekvenser for deres tætte naboer i Norden.

I takt med, at Ruslands invasion af Ukraine intensiveres, har de derfor udsendt endnu en advarsel om at krydse præsident Putin. Både Finland og Sverige deler grænse med Rusland.

"Finland og Sverige bør ikke basere deres sikkerhed på at skade andre landes sikkerhed, og deres optagelse i NATO kan have skadelige konsekvenser og medføre militære og politiske konsekvenser," sagde Zakharova på et pressemøde.

Senere har det russiske udenrigsministerium desuden gentaget truslen online.

"Vi betragter den finske regerings forpligtelse til en militær alliancefri politik som en vigtig faktor for at sikre sikkerhed og stabilitet i det nordlige Europa," skriver det russiske udenrigsministerium på Twitter.

"Finlands optagelse i NATO vil have alvorlige militære og politiske konsekvenser," fortsætter det.

Putin menes at have truffet beslutningen om at invadere Ukraine, efter flere vestlige lande har undersøgt idéen om, at landet kan blive en del af NATO.

CNN har lørdag morgen rapporteret, at amerikanske efterretningsfolk frygter, at hovedstaden Kiev kan falde i russiske hænder allerede lørdag eftermiddag.

Russiske tropper har allerede erobret byen Melitopol i den sydøstlige Zaporizhzhya-region, mens en kombination af trænede tropper og civile med våben, har formået at afværge angreb i de fleste andre områder.

En nat med kampe har haft store konsekvenser på begge sider, og skøn tyder på, at mellem 1.000 og 3.500 russiske soldater er blevet dræbt, skriver Mirror.

Desuden er i alt 198 ukrainere, herunder tre børn, blevet dræbt under den russiske invasion, oplyste landets sundhedsminister Viktor Lyashko tidligere lørdag. Yderligere 1.115 personer er blevet såret, herunder 33 børn.