Valgforsker: Kampagne får ikke flere til at stemme

Skrevet af admin

19/11/2013

Mest læste i dag

Kampagnen forud for kommunal- og regionsrådsvalget får næppe flere unge, indvandrere og udsatte til at sætte deres kryds.

Det vurderer valgforsker Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, som ikke er optimistisk med hensyn til større valgdeltagelse blandt disse grupper.

- Det ser ikke imponerende ud i forhold til den massive kampagne, der har været ført, siger Kasper Møller Hansen til Ritzau.

Fem af de kommuner og valgsteder i landet, der indgår i Ritzaus rundspørge om stemmeprocenten ved valget, havde fra morgenstunden tirsdag talt deres brevstemmer med, og her var antallet af stemmer vokset med mindre end to procentpoint.

Ved valget i 2009 havde 7,43 procent stemt klokken 10 på valgdagen, mens tallet denne gang er vokset til 9,16 procent. Altså en forskel på 1,73 procentpoint.

- Det tyder på, at det ikke er nok at gøre det lettere at brevstemme med mobile valgsteder og lignende, men at der skal en mentalitetsændring til, siger Kasper Møller Hansen.

Han henviser til Sverige, hvor det ikke hedder at "brevstemme", men at stemme på forhånd, at "förtidsrösta".

I Sverige er det blevet mere normalt at stemme før valget, og hele 22 procent af svenskerne "förtidsröstade" ved riksdagsvalget i 2006. Det er fire gange flere end ved folketingsvalg i Danmark.

Kasper Møller Hansen peger imidlertid på, at stemmeprocenten ved dagens kommunal- og regionsvalg ikke nødvendigvis behøver at ende lige så lavt som sidst.

- Den samlede valgdeltagelse kan nå at rette sig, hvis folk finder vej til valgstederne i løbet af dagen, siger han.

/ritzau/