Valutareserven er uændret i marts

Skrevet af admin

07/04/2015

Dagens topnyheder

Nationalbanken havde travlt i januar og februar 2015, hvor der var pres på kronen, men i marts har der været stille på kontoret.

Centralbanken har således ikke interveneret i den forgangne måned, hvor valutareserven er steget blot 0,1 milliard kroner til 737,1 milliarder kroner.

Det meddeler Nationalbanken efter en måned, hvor centralbanken ikke længere har behøvet af forsvare kursen mod valutaindstrømning fra udlandet ved at sælge kroner og købe udenlandsk valuta, sådan som det især var tilfældet i februar, skriver Ritzau Finans.

I februar steg valutareserven med rekordhøje 172,9 milliarder kroner.

En euro koster tirsdag eftermiddag 7,4713 kroner, mens prisen i begyndelsen af februar var bare lige godt 7,44 kroner.

At valutareserven ikke er steget yderligere indikerer, at presset på fastkurspolitikken er taget af, siger cheføkonom Steen Bocian, Danske Bank.

- Det aftagende pres fik vi også illustreret i løbet af marts, hvor Nationalbanken kunne tillade sig at udvide de såkaldte foliorammer, siger han og fortsætter:

Det reducerer de negative afledte konsekvenser, som den negative rente og den store likviditet har på bankerne og den finansielle stabilitet i Danmark.

Men ifølge Steen Bocian er det værd at bemærke, at presset hurtigt kan genopstå. Aktuelt set er kronen svag over for euroen.

- Hvis tendensen til aftagende opadgående pres på fastkurspolitikken kommer til at fortsætte over de kommende måneder, så er det vores vurdering, at nationalbanken i første række vil bruge valutareserven til at fastholde kronens kurs over for euroen, siger han.

- Det vil i givet fald sige, at man lader valutareserven skrumpe mod et mere normalt niveau. Vi venter derfor ikke umiddelbart selvstændige danske renteforhøjelser.

/ritzau/