Varm luft eller solidt arbejde: Energiunion deler vandene

admin

|

25/02/2015

Dagens topnyheder

Som mange andre af EU's store politiske projekter eller visioner deler også EU-Kommissionens udspil eller strategi til en energiunion vandene.

Udspillet bliver præsenteret på et pressemøde i Bruxelles tirsdag, og hos Dansk Energi og Dansk Industri er man positive over for kommissionens udspil.

- Udspillet til energiunionen er en solid konstruktion, som er gennemtænkt og sammenhængende, siger vicedirektør i Dansk Energi Anders Stouge i en skriftlig kommentar.

- Set fra dansk side er det positivt, at man samtænker energipolitikken lige fra elnet til en elektrificering af transporten, siger han.

Direktør i Dansk Industri Tine Roed glæder sig også over udspillet og påpeger, at "manglen på et velfungerende energimarked og et tættere strategisk samarbejde i EU gør energipriserne unødvendigt høje".

Til forskel fra DE og DI er de politiske reaktioner splittede. Europaparlamentariker for Venstre Ulla Tørnæs og hendes kollega fra Socialdemokratiet Jeppe Kofod er begge begejstrede for udspillet.

- Det her kan blive et grønt eksporteventyr for Danmark, siger Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar.

EU-parlamentariker for SF Margrete Auken kalder derimod energiunionen for "fis i en hornlygte".

- Vi blev i dag snydt for visionen om en sammenhængende fossilfri energiunion, og det er ren nedtur for Danmark, siger Margrete Auken.

Hun bakkes op af parlamentsmedlem for Folkebevægelsen mod EU Rina Ronja Kari.

- Kommissionens udspil til en energiunion vil desværre betyde en større produktion af sort energi som kul, flydende gas og atomkraft i Europa. Det er det helt forkerte signal at sende, siger Rina Ronja Kari.

Overordnet er målet med energiunionen, at europæiske borgere og virksomheder skal sikres "sikker, bæredygtig og konkurrencedygtig energi til en overkommelig pris", står der i udspillet.

Det har fem hovedelementer, som fokuserer på etableringen af et indre energimarked, energieffektivitet, mindske klimapåvirkning ved produktion af energi, forskning og udvikling samt energisikkerhed eller -uafhængighed.

/ritzau/