Det er bekymrende, at antallet af udlændinge, der får SU i Danmark efter reglerne om vandrende arbejdstagere, fortsætter med at stige.
Det mener Venstres SU-ordfører Mads Rørvig.
- Det er penge, der bliver taget fra danske studerende og brugt på udenlandske studerende, siger han til Ritzau.
Antallet af udenlandske studerende, primært fra EU-lande, som sidste år fik støtte, fordi de samtidig arbejder mindst 10-12 timer om ugen i Danmark, voksede til 5357 fra 2902 året før.
Tallet er steget voldsomt, siden en EU-dom i 2013 fastslog, at de udenlandske studerende har ret til den danske uddannelsesydelse, og sidste år medførte det en udgift på 219 millioner kroner før tilbageløb af skatter og afgifter.
- Og oven i udgiften til SU, får de også en gratis uddannelse, påpeger Mads Rørvig, som vil i dialog med uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).
- Vi kan se, at tallet eksploderer, og vi vil se frem til at drøfte det med ministeren og høre, hvor hun vil finde pengene henne, og om hun vil tage nogen initiativer.
- Det her tal vil blive ved med at stige og stige, og det skal vi finde nogle løsninger på sammen, og det duer ikke, at ministeren bare lukker øjnene, siger Venstre-manden.
Han lader sig ikke berolige af, at tallene fortsat ligger inden for det skøn, der blev foretaget i forbindelse med SU-reformen i 2013.
- Tallet er inden for rammen, men stigningstakten er bekymrende. Det kan godt være, at ministeren vil lukke øjnene og sige, der er ikke noget problem, men vi kan se, at man skubber en regning foran sig, som skal betales på et tidspunkt.
Spørgsmål: Men kan det ikke være en investering i fremtiden, hvis de studerende bliver i Danmark og arbejder, når de er færdiguddannede?
- Jeg håber da, at hvis man tager en uddannelse i Danmark, så bliver man også i Danmark og arbejder. Jeg er bare bekymret for, at man kommer til Danmark for at få en høj ydelse.
- Hvis man kommer fordi, vi har nogle gode universiteter, så tror jeg, sandsynligheden for, at man bliver, er større, siger Mads Rørvig.
/ritzau/