Verdens første Tiananmen-museum åbnes i Hongkong

Verdens første museum, som er tilegnet den blodige nedkæmpelse af ubevæbnede prodemokratiske demonstranter på Den Himmelske Freds Plads (Tiananmen), åbner i Hongkong i næste uge.

Det er næsten 25 år efter, siger organisatorer, som ønsker at støtte kampen for demokrati.

Den permanente udstilling, som bliver åbnet næste lørdag, mindes de mange unge, der blev dræbt, da myndighederne satte kampvogne og soldater til brutalt at rydde pladsen i Beijing den 3.4. juni i 1989.

Hongkong har delvist selvstyre, og indbyggerne har ret til at forsamles og ytre sig mere frit, mens det er forbudt at tale om myndighedernes fremfærd på Den Himmelske Freds Plads i selve Kina.

Men kinesere har end ikke kendskab til begivenheden.

Museet i Hongkong finansieres af Alliancen for Støtte til Den Patriotiske Demokratiske Bevægelse for Kina, som også står bag den årlige ceremoni den 4. juli, hvor titusinder våget med tændte stearinlys til minde om de dræbte.

- Mange, som har glemt, hvad der skete, og mange fra fastlandet, som ikke må huske, har nu et sted, hvor vi minder alle om, hvad der skete for at få dem til at kæmpe for demokrati i Kina, siger gruppens formand, Lee Cheuk-yan, til journalister.

- Ved at lade dem huske, og ved at lade dem vide, hvad der virkelig skete, vil de oparbejde et had mod det kommunistiske parti, som gik så langt, at det skød dets egene borger for at bevare magten, siger han.

Folkene bag museet vil bruge sociale medier som Weibo, der er Kinas pendant til Twitter, til at promovere museet i forretningskvarteret East Tsim Sha Tsui.

Her udstilles blandt andet fotos fra demonstrationerne og fra hærens operation - blandt andet et foto af den berømte episode, hvor en enkelt mand stillede sig i vejen for en kampvogn.

Ejerne af den bygning, hvor museet har lejet sig ind, har truet med et sagsanlæg, da de frygter uro på grund projektets karakter.

- Vi har juridisk støtte, og vi er overbeviste om, at vi kan klare et retsopgør. Museet vil være åbent fortløbende, siger Lee.

Uafhængige iagttagere siger, at omkring 1000 mennesker blev dræbt i Beijing. Dertil kommer en del, der blev dræbt andre steder under urolighederne.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip