Op mod hver femte dansker forstår ikke de mange budskaber om sundhed, som sundhedsvæsnet generøst drysser ud over dem. Skal de store folkesygdomme og mange livsstilsproblemer nedbringes, så skal sundhedsvæsnet være langt mere brugervenligt.
Det konkluderer forskere fra Aarhus Universitet på baggrund af den første store undersøgelse af danskernes problemer med at navigere efter sundhedsbudskaberne.
Især socialt udsatte grupper er i klemme. Hver fjerde dansker med lav indkomst og kort uddannelse har svært ved at forstå information om sundhed, uanset om de skal høre eller læse den selv.
Desuden oplever én ud af tre fra denne gruppe, at de ikke helt kan få læger og andre sundhedsprofessionelle til at forstå, hvad der er galt med helbredet. De kan heller ikke altid forstå, hvad lægen eller sygehuset fortæller dem.
I gruppen med høj indkomst og lang uddannelse gælder det kun fem procent.
- Der er en social slagside, siger undersøgelsens forskningsansvarlige, lektor Helle Terkildsen Maindal fra Aarhus Universitet.
- Vi kan jo ikke gøre noget ved folks baggrund. Men større viden om danskernes sundhedskompetencer kan være en af vejene til at håndtere uligheden i sundhed blandt forskellige sociale grupper, siger hun.
Hun peger også på, at alle uanset baggrund kan have svært ved at overskue og sortere i de mange og hyppigt skiftende anbefalinger om at undgå livsstilssygdomme, som dagligdagen er fuld af.
- Det er en stor udfordring, fordi meget i dagens sundhedssystem handler om individets mulighed for at vælge den bedst mulige behandling for sig selv og sin familie, siger Helle Terkildsen Maindal.
- Vores undersøgelse viser et behov for, at det bliver mere brugervenligt. Det kunne for eksempel være et callcenter for sundhed, hvor alle borgere kan få hjælp til at finde vej i informationerne, siger hun.
/ritzau/