Vil blive nedlagt: Her vil ny regering spare 3 mia. kr.

Skrevet af Mathias Busekist

14/12/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I stedet skal måden at få arbejdsløse i job nytænkes.

Dagens topnyheder

Regeringsgrundlaget er blevet udarbejdet af Socialdemokratiet, Venstre samt Moderaterne. 

Her kommer det blandt andet, at man ønsker at nedlægge jobcentrene for i stedet at nytænke måden at finde et arbejde til dem, der står uden. 

Samtidig vil det medføre større frihed til ledige og sikre kommunerne frihed til at organisere indsatsen for at finde dem et arbejde. 

"Vi nedlægger jobcentrene. Nu er det slut med kræftpatienter, som jages rundt i kommunerne i en beskæftigelsesindsats, som ikke virker," siger fungerende statsminister Mette Frederiksen (S). 

Partierne håber, at det vil få dem hurtigere i arbejde. Samtidig vil det reducere udgifterne med tre milliarder kroner i 2030.

I dag bruges fem ud af 12 milliarder i beskæftigelsesindsatsen på administration af jobcentrene.

Partierne har som bekendt forhandlet siden 1. november, men tirsdag aften blev det endelig meldt ud, at der vil blive dannet en regering som bliver præsenteret torsdag. 

Her bliver der blandt andet lagt op til, at a-kasser samt private leverandører skal spille en større rolle i indsatsen for dem, der står uden arbejde i korte perioder. 

"Den øvrige beskæftigelsesindsats skal i højere grad prioritere de borgere, der har større udfordringer med at finde et job."

"De skal i stedet omfattes af mere værdige indsatser med større effekt. Socialt bedrageri skal mødes med en hård og markant konsekvens," står der i grundlaget.

I år har flere tusinde mennesker været i kontanthjælpssystemet, hvorfor det blandt andet var et centralt forslag fra Venstre under valgkampen.