Vil tage penge fra forældre, hvis de fravælger vaccine til deres børn

Skrevet af admin

11/04/2015

Mest læste i dag

Det skal kunne mærkes på pengepungen, hvis man vælger ikke at give sit barn en vaccine mod eksempelvis mæslinger.

I hvert fald i Australien hvor regeringen lægger op til at skære i ydelser til forældre, der undlader at lade deres børn møde den immuniserende sprøjte, skriver det australske medie Fairfax.

Helt præcis kan det koste forældrene 2100 australske dollar per barn at droppe vaccinen, hvilket svarer til godt 11.300 kroner.

Regningen er en konsekvens af, at regeringen angiveligt vil indføre en regel, der betyder, at forældrene ikke kan søge om særlige skattefordele eller støtte til børnepasning, hvis de bevidst lader de små vokse op uden at være vaccineret mod en række sygdomme.

Forældre til omtrent 39.000 børn i Australien har indsendt en formular om såkaldt bevidst fritagelse for at lade deres børn vaccinere. Men sender man fremover den formular til myndighederne, vinker man altså samtidig farvel til ydelserne.

Det er ofte personlige, ideologiske, religiøse eller medicinske argumenter, der bruges af forældrene i erklæringerne.

Tiltaget fra den australske regering kommer i kølvandet på en række dødsfald på grund af kighoste og frygten for et udbrud af mæslinger i dele af landet, hvor mange uvaccinerede børn bor i små lokalsamfund.

Velfærdsminister Scott Morrison har tidligere understreget, at det handler om at stramme reglerne af hensyn til børns sundhed og trivsel, som ellers bliver udsat for en risiko.

- Nogle forældre har taget en beslutning om at gøre deres børn immune over for sygdomme, og det er selvfølgelig det mest fornuftige. Vi er et frit land, og vi går ind for et frit samfund, men det betyder ikke, at du får andre skatteyderes penge, hvis du ikke vil følge reglerne, sagde han forleden ifølge Fairfax.

Vaccine-diskussionen herhjemme brød ud på ny i februar, da et lille barn i Tyskland døde af mæslinger i Tyskland, og flere børn i Danmark og Sverige også blev smittet.

En undersøgelse viste efterfølgende, at tre ud af fire danske vælgere mener, at det skal være lovpligtigt at vaccinere børn mod mæslinger.

I dag vaccinerer 90 procent af forældre i Danmark deres børn.

/ritzau/