Vildt: Ny solcelle virker om natten

Skrevet af Jakob A. Overgaard

04/02/2020
En ny type solcelle kan potentielt virke om natten. Foto: Shutterstock
En ny type solcelle kan potentielt virke om natten. Foto: Shutterstock
Hvad hvis solceller fungerede om natten? Det lyder som en joke, men faktisk kan en specielt designet fotovoltaisk celle generere op til 50 watt strøm pr. kvadratmeter under helt ideelle forhold om natten. Det er cirka en fjerdedel af hvad et konventionelt solcellepanel kan generere i dagtimerne.

Dagens topnyheder

Det lyder mest af alt som en joke eller som science fiction og indtil videre er projektet også kun på konceptplan. 

Jeremy Munday er professor hos Department of Electrical and Computer Engineering ved UC Davis, han har sammen med en studerende fået offentliggjort en artikel i den nyeste udgave af magasinet ACS Photonics, hvor han argumenterer for muligheden for at generere energi om natten ved hjælp af et fotovoltaisk cellesystem. 

Munday har allerede udviklet prototyper på denne type solcelle, der kan generere strøm om natten. Lige nu er de fungerende prototyper slet ikke gode nok, men Munday håber på at forbedre enhedens effektivitet. 

Ifølge Munday skabes energien på næsten samme måde som ved et konventionalt solcellesystem, men lidt omvendt. Et objekt, der er varmere end sine omgivelser, vil udstråle varme som infrarødt lys. Et konventinalt anlæg er køligt i forhold til solen, så her absorberer anlægget solens lys og varme. 

I rummet er virkeligt koldt, hvilket betyder at man kan pege en varm genstand mod himlen, hvorefter det vil udstråle varme mod rummet. På den måde genereres der strøm ved at den varme enhed udstråler varme til dens omgivelser. 

Hvis en termoradiative celle rettes mod nattehimlen vil den udsende infrarødt lys, fordi det er varmere end det ydre rum.

"En konventionelt solcelle genererer strøm ved at absorbere sollys. I disse nye enheder udsendes lyset i stedet. Strømmen og spændingen går i den modsatte retning end normalt, men det genererer stadig strøm,” fortæller Munday. "Man skal bruge forskellige materialer, men fysikken bag er den samme."

Enheden fungerer også i løbet af dagen.  Fordi denne nye type af solceller potentielt kan skabe strøm døgnet rundt, er der stor interesse for Mundays arbejde.