VK forlader forhandlinger om ny kirkestruktur

Skrevet af admin

30/10/2014

Mest læste i dag

Det skal være, som det plejer. Derfor har Venstre og De Konservative forladt forhandlingerne med regeringen om en ny styreform for folkekirken.

- Vi har en helt unik kirkeordning i Danmark og en grundlæggende god og rummelig folkekirke, som er vokset frem gennem generationer, og som passer godt til danskerne.

- Uanset at regeringen har fremlagt forslag, som er mindre vidtgående end et egentligt kirkeråd, så ønsker vi ikke at sætte folkekirkens unikke væsen på spil. Det eksperiment har vi i dag sagt nej til, udtaler de to kirkeordførere Flemming Damgaard Larsen (V) og Charlotte Dyremose (K) i en fælles pressemeddelelse.

Det er vigtigt for de to partier, at folkekirken også fremadrettet har en decentral styringsstruktur.

- Vi har fra starten været bekymrede for, om regeringens nye kirkestruktur kunne være en glidebane i retning af et egentligt kirkeråd eller synode, der vil ende med at komme til at udtale sig på folkekirkens vegne. Det ønsker vi ikke, uddyber de to ordførere.

Et udvalg har brugt tid på at udarbejde en betænkning med forslag til ændringer af folkekirkens styreform. Der er blandt andet forslag om at erstatte dele af statens tilskud til kirken med bloktilskud samt forslag om en fælles økonomi og fælles anliggender.

Af de 534 høringssvar, som Kirkeministeriet har modtaget, fremgår det, at også menighedsråd - dem er der i dag 1750 af rundt om i landet - samt præster, provster og biskopper er uenige om, hvorvidt regeringens forslag er en god idé.

Spørgsmål: Vil ændringer i folkekirkens styreform kræve et bredt flertal, eller vil regeringen søge at få sit forslag igennem alligevel?

- Jeg mener, at der skal et bredt flertal til. Og derfor er jeg fuldstændig overbevist om, at Marianne Jelved (kirkeminister, red.) ikke vil gennemføre noget uden om os, svarer Charlotte Dyremose, konservativ kirkeordfører.

Venstres Flemming Damgaard understreger samtidig, at alt for store forandringer vil kunne grave grøfter og skabe splittelse i folkekirken.

- Det ønsker vi naturligvis ikke. Folkekirken skal stadig være hele Danmarks kirke, siger han.

/ritzau/