WHO giver 'abekopper' nyt navn: Det gamle var racistisk

Foto: Shutterstock

Virusset ved navn abekopper har af WHO fået et nyt navn grundet racistiske undertoner i det gamle.

De seneste par år har corona hærget over hele verden og skabt sygdom, død og kaos. 

De fleste lande - inklusiv Danmark - måtte af mindst én omgang lukke samfundet fuldstændig ned og indføre voldsomme restriktioner, og i enkelte lande lever indbyggerne faktisk fortsat under sådanne forhold.

Læs også

Kina fortsætter coronanedlukninger: Tager drastisk 'våben' i brug

Derfor løb det formentlig de fleste koldt ned ad ryggen tidligere på året, da en virus ved navn abekopper, der normalt kun ses i begrænset omfang i Afrika, pludselig og på mystisk vis begyndte at sprede sig i Europa, Nordamerika og Australien. 

Mange frygtede, at abekopper ville blive corona om igen, men sådan gik det heldigvis ikke. 

I stedet opstod der en smule debat om, hvorvidt det var racistisk, at virussen netop hed abekopper (på engelsk monkeypox), når den stammer fra Afrika. 

Og nu har verdenssundhedsorganisationen WHO slået fast, at navnet var racistisk, og derfor har de ifølge Unilad ændret det. 

Virussen hedder nu i stedet mpox, og WHO har meldt ud, at både mpox og monkeypox er officielle navne det næste år, som er en slags overgangsfase til det nye navn. 

"Begge navne vil blive brugt [...] i ét år, mens 'monkeypox' bliver udfaset," står der således blandt andet i en udtalelsen fra organisationen. 

Sundhedsorganisationen REZO var den første organisation, der foreslog det nye navn, og navneskiftet skyldes både racistiske undertoner i det gamle navn, og at REZO og WHO mener, at mpox er nemmere at forholde sig til end monkeypox. 

Det er endnu uvidst, hvad virussen fremover skal hedde på dansk.

Læs også

Netto med vildt juletilbud: Lurpak til få kroner

 

 

 

 

Dagens Gossip