Zornig: Mange familier vil gerne afsløres og have hjælp

Skrevet af admin

11/07/2014

Dagens topnyheder

Det er ikke noget særtilfælde, at kommuner undlader at handle i familiesager, selvom de er vidende om problemer, viser en rapport om 17 nomadefamilier.

Ofte vil familierne gerne have hjælp fra myndighederne, skriver dagbladet Information.

De sociale myndigheder har haft kendskab til problemerne i stort set alle de 17 familier, som medvirker i en rapport fra Huset Zornig om nomadefamilier fra foråret.

Alligevel er det ofte politiet og ikke de sociale myndigheder, der sørger for at sætte en stopper for nomadelivet, omsorgssvigt af udsatte børn eller seksuelle overgreb.

Ligesom i den nye sag, hvor Folketingets Ombudsmand har rejst skarp kritik af Esbjerg Kommune for at handle "fuldstændig utilstedeligt" ved ikke at gribe ind over for omsorgssvigt af to børn.

Her var det en indlæggelse af den otteårige søn på hospitalet med en promille på 2,5, der førte til en tvangsfjernelse.

Det skete, efter at kommunens socialrådgivere havde fået 11 alvorlige underretninger fra blandt andet familiens tidligere bopælskommune, skole og borgere.

- Det fremgår klart af vores rapport, at når omsorgssvigtet går fra at være uhensigtsmæssigt til at være vanrøgt, er der en distance hos myndighederne.

- Myndighederne har været inde over stort set alle familierne i rapporten, ofte mange gange, men der sker først noget, når der begås en kriminel handling eller opstår en meget alvorlig situation, hvor politiet bliver indblandet, siger Lisbeth Zornig, leder af Huset Zornig og tidligere formand for Børnerådet til avisen.

Myndighederne undlader at gribe ind, selv om mange familier faktisk gerne vil have hjælp og en meget mere kontant indgriben fra det offentliges side til trods for, at de også frygter konsekvenser og sanktioner, forklarer Lisbeth Zornig:

- De mangler ofte nogen, der kan afsløre dem. Mange gange tør en kvinde i en udsat familie måske ikke fortælle om, hvordan det står til, men har brug for, at nogen udefra siger: Her er et problem. Mange af de familier ønsker, at myndighederne går ind meget mere resolut, siger Lisbeth Zornig.

/ritzau/