15/12/2017
Nytårsforsæt
Nytårsforsæt - hvad bliver dit? Foto: Shutterstock
Nytårsforsæt er en årlig nationalsport, der dog sjældent lykkes for de ellers velmenende involverede. Her kan du få inspiration til dit eget.

Mest læste i dag

Væk med dellerne, drop smøgerne og find dig en kæreste.

Hvert år i december beslutter masser danskere sig for at gøre op med det forgangne års dårlige vaner og plettede samvittighed ved at påtage sig et nytårsforsæt.

Faktisk er det hver fjerde dansker (23 procent) der går med planer om et nytårsfortsæt. Det viste en Megafon-måling fra december 2016.

Men hvad er det typisk, som vi danskere gerne vil gøre bedre i det nye år? Selvom klicheerne er mange, så er det alligevel oftest de knap så overraskende punkter som vores vægt, vores madvaner eller vores laster, vi gerne vil ændre på.

For meget motion og træning

Nytårsforsæt - mere motion er et af de mest populære forsæt. Foto: Shutterstock

Herunder kan du se en liste over nogle af de mest udbredte og almindelige nytårsforsæt:

Top 10 - mest populære nytårsforsæt:

  • Vægttab
  • Mere motion
  • Rygestop
  • Få en kæreste
  • Drik mindre alkohol
  • Arbejde mindre
  • Stop neglebidning
  • Se familien noget mere
  • Stop med at bande
  • Drik mindre kaffe

Men på trods af de mange gode intetioner om at kvitte smøgerne og se ens gamle forældre noget mere, så har mange danskere erfaret, at et nytårsforsæt ikke altid er så nemt at holde.

Nytårsforsæt - mange vil gerne droppe smøgerne efter nytår. Foto: Polfoto

Mange af os må nemlig give op i det nye år, da hverdagen ofte for bugt med selv de bedste intentioner, hvilket gør, at man ryger tilbage i sine vante og uønskede vaner.

Derfor kræver det, at man er både målrettet og beslutsom, hvis forsættet skal lykkes. Det gør man blandt andet ved at vælge sig et mål, som man tror på kan lykkes.

For hvis man inderst inde ved, at man aldrig kommer til at løbe fast eller gå i motionscentret, så kan man ligeså godt lade være med at skuffe sig selv med et nytårsforsæt, der foreskriver, at det nye år skal spækkes med motion.

Hvis man derimod har en nogenlunde stabil rygrad og generelt har succes med at nå sine mål, så kan det være en rigtig god idé at give sig selv et nytårsforsæt.

Nytårsforsæt - flere ønsker ligeledes at skære ned på deres alkoholforbrug. Foto: Shutterstock

Ligeledes bør man måske vælge et fortsæt, som ikke høre til blandt de klassiske, som er nævnt ovenfor.

Derfor får du her 10 forslag til gode nytårsforsæt:

1. Sig ja: Det er ofte nemmest at takke nej, når man bliver stillet overfor en række muligheder, valg og udfordringer. Men prøv alligevel at sige ja. Du vil nemlig erfare, hvordan ‘ja-hatten’ både bringer dig energi, glæde og nye oplevelser, du bagefter ikke ville have været foruden - også selvom konsekvenserne af dit ja umiddelbart kan virke både omfattende og uoverskuelige.

2. Elsk dig selv: En sand kliché, men giv det et skud. I stedet for at kigge dig i spejlet og skab et nytårsforsæt ud fra din krop og dit udsende, så accepter dig selv og elsk den, du er. Både fysisk og som person. Det bliver nemlig meget nemmere at være til stede i sit eget sind, hvis man først har stillet sig nogenlunde tilfreds med dén, man er.

3. Rejs noget mere: Det er næsten lige meget, om du drager til Thy eller Thailand - for ofte ligger glæden ved at rejse blot i dét at rejse hjemmefra og opleve noget nyt. Hvis du har både tiden og pengene til at se den store verden - så gør det. Mindre kan dog også gøre det. Tag i sommerhus herhjemme, på telttur eller på hotel. Selv en en-dags-udflugt til en landsdel, du aldrig tidligere har besøg, kan give dig den lykkelige følelse af udrejse og nye oplevelser.

4. Forkælelse: I en travl hverdag er det vigtigt at forkæle dig selv. Derfor bør du blive bedre til at stoppe op og unde dig selv et par nye bukser, en lur på sofaen, et glas rødvin eller et lækkert måltid. De små glæder kan sagtens bringe stor lykke, og hvis man er god til at forkæle sig selv, vil hverdagen ofte være spækket med livsbekræftende små gaver.

5. Lær noget nyt: De fleste oplever, at en ny hobby, en fordybelse eller et nyopdaget interesseområde kan bringe glæde og vække en ukendt passion. Dette kan være med til at forsøde hverdagen og give dig fornyet lykke. Hvad enten du lærer fransk på aftenskole, begynder at samle på vinylplader eller begiver dig ud i finere madlavning, så er det aldrig for sent med en ny hobby.

6. Behandl andre ordenligt: Det burde give sig selv, at man behandler andre mennesker med respekt og omsorg, men i dagens travle Danmark glemmer mange ofte at tale pænt og have tålmodighed med deres medborgere. Derfor bør du gøre det til et nytårsfortsæt at behandle andre mennesker pænt. Både din familie, dine venner, dine kolleger samt fremmede i bussen.

7. Husk kærligheden: Midt i arbejdsopgaver, huslige pligter, børn der skal hentes og bringes, regninger der skal betales, skemalagt onsdagssex og dagligdagens mange andre rutineprægede opgaver, kan parforholdet, kvalitetstiden med børnene og familiebesøgene nemt forsvinde i baggrunde. Derfor bør du beslutte dig for, at du regelmæssige stopper op og husker kærligheden til dine nærmeste.

8. Vær praktisk: Et frygteligt kedeligt - men nødvendigt - punkt. For hvem skal gennemgå din privatøkonomi, male carporten, skifte vinterdækkende, få styr på loftet eller ryde op i tøjskabet, hvis du ikke gør det? Derfor bør du hanke op i dig selv i det nye år og tage dig af alle de praktiske ting, som du har det med at udskyde.

9. Træk stikket: Hvis du vil undgå sygdomme, hverdags-stress og udbrændthed er det vigtigt, at du husker at stoppe op en gang imellem. Det gør du ved at trække stikket fra alt dét, der fylder - både i hverdagen og i dit hoved. Din krop vil uden tvivl takke dig, hvis du gør det til et nytårsfortsæt at passe på den.

10. Hold dit nytårsfortsæt: Det vigtigste råd til et nytårsfortsæt må næsten være at holde det. For hvis du - på trods af gode intentioner - ender med at punktere dit fortsæt, vil du ikke bare fortsætte i samme glidebane, men også skulle se et nederlag i øjenene.

Læs også: Derfor gik det galt med dit nytårsfortsæt