Ømme brystvorter

Derfor har du ømme brystvorter.

Ømme brystvorter kan have mange årsager, men heldigvis er de i de fleste tilfælde ganske uskadelige ting, der er tale om og ting der er lette at lindre.

Det er både ubehageligt og irriterende, når du oplever at ømme brystvorter, men det er som regel muligt at afhjælpe tilstanden relativt hurtigt og uden de store armbevægelser.

Ømme brystvorter

Det er ofte hormonerne, der er på spil, hvis du oplever forandringer omkring brystvorterne, og det er som regel helt uskadeligt. Men det kan også skyldes en ganske alvorlig årsag som kræft.

Når brystvorterne bliver ømme, kan det skyldes en eller flere af disse grunde:

  • Forkert tøj
  • Ægløsning
  • Graviditet
  • Amning
  • Allergi
  • Medicin
  • Infektion
  • Kræft

Herunder kan læse mere om, hvad der kan være årsagen til ømme bryster, og hvad du kan gøre ved dem.

Her er 8 årsager

1. Forkert tøj kan give ømme brystvorter

Det stof, som dit tøj er lavet af, kan irritere dine brystvorter. Det gælder særligt træningstøj, hvor der kan forekomme ekstra belastning omkring området på grund af friktion og altså resultere i ømme brystvorter.

Dette gælder særligt, når du løber, men kan altså også ske ved generel bevægelse.

Læs også

Brystvorter

Sørg derfor for, at det tøj du bærer, ikke kan irritere området. Dyrker du sport, kan du med fordel købe en god sports-bh og ellers er barrierecreme også en mulighed.

2. Ægløsning og ømme brystvorter

I tiden omkring menstruation, kan det opleves som om kroppen går amok på grund af forandringer i hormonerne, og i særligt omkring ægløsning oplever mange ømme brystvorter og/eller ømme bryster på grund af østrogen og progesteron.

Der er ikke så meget at gøre end at vente på, at det går over igen.

3. Graviditet og ømme brystvorter 

Ømme brystvorter kan være tegn på graviditet, og dette er et af de tegn, der viser sig tidligt i forløbet, så hvis du ellers har styr på din cyklus og kan udelukke den månedlige årsag, kan det være at du skal have fat i en graviditetstest i stedet.

Læs også

Der findes 8 slags brystvorter

Som tidligere nævnt er det ofte hormonerne, der er på spil, og det sker ikke mindst, hvis du er blevet gravid.

4. Amning og ømme brystvorter

Amning er hårdt arbejde for dine brystvorter, og de kan både sprække eller få udslet eller blot føles ømme.

Brystvorterne kan let blive irriterede i amme perioden.

Ømme brystvorter kan ofte klares med en creme, men ikke altid. Uanset skal du sikre dig, at den creme du bruger er sikker for dit barn.

5. Allergi i forbindelse med ømme brystvorter 

Ømme brystvorter kan opstå som følge af en allergisk reaktion. 

Læs også

Har du hår på brystvorterne? Så kan du blive ramt af denne alvorlige lidelse

Ligesom resten af din hud kan være følsom og blive irriteret, kan dette fænomen altså også opstå på og omkring dine brystvorter.

Du kan sagtens blive allergisk over for et sæbeprodukt, som du ellers har brugt i mange år enten på grund af parfume eller andre ingredienser, så start med at skifte såvel bodyshampoo som vaskepulver ud med allergivenlige produkter og se om det hjælper.

6. Medicin og ømme brystvorter

Medicin kan også give ømme brystvorter.

Der kan være mange bivirkninger ved medicin, og nogle typer af medicin kan også ramme brystvorterne og området omkring på en uheldig måde, der gør at de bliver irriteret.

Tjek altid indlægssedlen på din medicin for hvilke bivirkninger der kan være, men selvom det ikke står på indlægssedlen, kan det godt være en bivirkning. 

 Har du udelukket de almindelige årsager på listen indtil dette punkt, kan det være en rigtig god idé at få en snak med din læge, om hvorvidt problemet kan skyldes medicin.

7. Infektion kan give ømme brystvorter

Oplever du kløe og irritation på og omkring brystvorterne, kan det også skyldes en infektion. Det er særligt vigtigt at holde sig dette for øje, hvis du har eller påtænker at få en piercing i brystvorten.

Læs også

8 ting, du formentlig ikke vidste om brystvorter

Men du behøver ikke at piercinger for at have problemer med infektion og ømme brystvorter. Hvis det stof, der er i berøring med området, ikke er åndbart, er der for eksempel risiko for at der kan opstå svamp, og så er det nødvendigt med et besøg hos lægen eller apoteket, for at få et lægemiddel mod svampen, hvis den da ikke går væk af sig selv.

8. Ømme brystvorter kan være kræft

Brystkræft kan vise sig ved forandringer af udseendet på din brystvorte, men kan også give sig udslag i sår.

En brystvorte, der begynder at vende indad, kan også være et tegn.

Ømhed af brystvorterne kan forekomme, men det ikke ensbetydende med at de gør det, så oplever du forandringer i området, er det en god idé at søge læge.

 

Dagens Gossip