40.000 danskere har begået stor skattefejl: Koster dem tusindvis af kroner

Skrevet af Nicolai Busekist

29/02/2024
Foto: Shutterstock.com
Der er meget at holde styr på, når det kommer til skat i Danmark. Derfor kan det være svært at have styr på det hele.

Dagens topnyheder

Hvert år betaler tusindvis af danskere for mange penge i skat, selvom det nemt kan undgås. Det er nemlig en simpel brøler, der gør, at de ender med at betale for mange penge i skat.

Ifølge en skatteeksperter er det 'rablende vanvittigt', at så mange danskere gør det. Han understreger desuden, at danskerne mister store summer, når de indbetaler til en særlig type pension.

Rigtig mange danskere indbetaler penge til en ratepension. Hvis du også gør det, så er det en god idé at holde øje med din årsopgørelse for sidste år, som lander den 11. marts.

Det siger Henning Boye Hansen, der er skatteekspert hos BDO.

"Der er formentlig danskere, der via deres pensionsopsparing har betalt flere hundrede tusinder af kroner for meget i skat de seneste ti år," siger han til TV 2.

Man kan indbetale lige så mange penge, som man har lyst til sin ratepension. Faktum er dog, at man kun kan få fradrag op til et vist beløb. Denne grænser overskrides dog af mange danskere, lyder det fra Henning Boye Hansen.

Tilsyneladende er der mange, der slet ikke er klar over, at der er en fradragsgrænse. Derfor bliver de ved med at indbetale penge, selvom det betyder, at de ender med at betale skat af de samme penge to gange.

"Hvis man indbetaler over fradragsgrænsen, betaler man dobbelt skat. Første gang er, når du tjener pengene, og anden gang er, når de udbetales som pension," Henning Boye Hansen.

Holder man ikke øje med denne grænse, kan man derfor ende med at skulle betale 80 procent skat af de samme penge. Det kalder Henning Boye Hansen for 'åbenlyst tosset'.

I 2023 lød den årlige fradragsgrænse for ratepensionen på 60.900 kroner. Har man indbetalt mere end dette, vil det beløb derfor blive beskattet dobbelt.

Ifølge Skattestyrelsen er der mange danskere, der gør dette. Blandt andet var der næsten 40.000 danskere, der gjorde det i 2022, hvilket ender med at koste dem dyrt. Det anslås, at disse borgere har indbetalt 9.000 kr. mere, end de får fradrag for.