Ondt i hælen

Derfor har du smerter i hælen.

Det er irriterende at have ondt i hælen, men hvad er årsagen til smerterne? Læs, hvad det kan være, og hvad du skal gøre her.

Ondt i hælen påvirker din mobilitet og hæmmer dig i hverdagen, så selvom det ikke er farligt, er det en gene, der skal løses. Ikke mindst fordi, det kan føre til større problemer henad vejen, hvis det ikke bliver behandlet, og fordi det kan tage ret lang tid at komme igennem et sådant smerteforløb.

Ondt i hælen

I din hæl er der en stor knogle, og lige under den, finder vi hælpuden, der som en anden airbag beskytter din knogle mod de stød, der opstår når du bevæger dig. 

For mange stød eller voldsomme stød kan knuse vævet og udløse smerter, der stråler ud i foden, men det er ikke kun overbelastning, der kan genere i hælen.

Ondt i hælen kan skyldes flere ting, såsom: 

  • Indeklemte nerver
  • Inflammation
  • Overbelastning

Her kan du se nogle af de hyppigste grunde til smerter i hælen.

Skader der giver smerter i hælen

Skaderne kan enten være i selve hælpuden eller i den samling af sener, som foden hviler på -også kaldet senepladen. Både hælpudeirritation og hælspore, der er to hyppigste årsager, når skader giver ondt i hælen, skyldes overbelastning og små skader i vævet.

Læs også

Slip af med fodsmerter på få minutter - med denne effektive øvelse

Hælpudeirritation

Hælpudeirritation sker, når stødskader giver anledning til blødning eller når det bindevæv, der sørger for at holde fedtvævet i hælen på plads brister, så hælens naturlige stødabsorberende egenskaber bliver mindre effektive.

Tilstanden optræder hyppigst hos personer, der er overvægtige, ældre mennesker og folk der dyrker idræt.

Denne tilstand kan kræve aflastning i op til 3 uger, og støddæmpende såler vil kunne afhjælpe problemet. Er dette ikke tilstrækkeligt, skal der muligvis specialtilpassede såler til.

Vær opmærksom på, at der kan gå flere måneder før tilstanden forsvinder.

Plantar fasciitis

Plantar fasciitis rammer hælen og undersiden af foden og er en relativ normal lidelse.  Den rammer alle aldersgrupper, men ses oftest fra 40-årsalderen og opefter. Der er ofte mere end en grund til at tilstanden opstår. Fejlstillinger og muskelspændinger kan sammen andre typer af overbelastning sætte gang i tilstanden.

Ligesom de andre smerter ved overbelastning, er disse smerter værst om morgenen, og dæmpes, når der kommer gang i foden, men kommer igen senere ved belastning.

Som regel skyldes tilstanden overbelastning af plantarfasciens fæste i hælbenet. Det kan skabe en betændelsestilstand, der igen forårsager smerter.

Dette sker ofte hvis man står længe på et hårdt underlag eller ved megen gang eller løb, og i idrætgrene som indebærer mange hop. 

Folk med hulfod eller platfod har større risiko for at udvikle plantar fasciitis.

Læs også

Smerter under foden

Ubehandlet kan tilstanden resultere i hælspore, som du kan læse mere om længere nede.

Der er flere måder at behandle tilstanden.

  • Undgå at gå på bare fødder og i sokker alene for at undgå at lægge pres på området.

  • Udstrækning løser ikke problemet, men kan være med til at lette ondt i hælen. Dedt gælder både udstrækning musklerne i skinnebenet og af anklen.

  • Sko og indlæg der understøtter foden.

  • Isomslag kan hjælpe i begyndelsen, men skal påføres foden flere gange dagligt i en varighed af ca. et kvarter.  

  • Fysioterapi kan også være en hjælp henad vejen.

  • Medicin - Nonsteroide antiinflammatoriske midler.

Hælspore

En hælspore ses derimod oftest hos folk, der dyrker sport. 

En hælspore opstår, når hælen udsættes for mange eller voldsomme stød. Det kan for eksempel ske ved løb eller hop på hårdt underlag. Belastning vil udløse smerter som stråler frem i foden, og senerne kan blive overstrukket og irriterede. 

Smerterne er værst om morgenen, og dæmpes, når der kommer lidt gang i foden, men de vil tage til igen efter et stykke tid, så længe foden belastes.

Smerterne sidder omkring 5 cm fra hælens bagside. Nogle gange sker det, at der dannes en lille knogle – dette er en hælspore.

Ligesom ved hælpudeirritation er aflastning den bedste behandling, når du har ondt i hælen af denne årsag.

Hvis det mod forventning ikke virker, vil lægen formentligt starte med at sprøjte binyrebarkhormon i hælen eller give dig en henvisning til fysioterapi.

Det kan tage måneder før foden er kommet sig, men sker det ikke kan lægen ty til operation.

Irritation der giver hælsmerter

Hvis der i hælen er indeklemte nerver eller inflammation, giver det irritation og dermed ondt i hælen.

Haglunds hæl

Denne kroniske irritation opstår i akillessenen ved bevægelse nær det sted, hvor akillessenen hæfter.

Der opstår inflammation i slimsækken, fordi der foregår en friktion mellem knoglen og den nederste del af senen.

Tilstanden forekommer oftest i skolealderen.

 

Dagens Gossip