Ny vegansk 'mælk' på markedet: Stammer fra grundstenen i dansk madlavning

Foto: Shutterstock

Den klassiske komælk må efterhånden dele 'mælkehylden' i supermarkedet med mange udgaver som for eksempel gede-, mandel- og 'sojamælk', men nu er der kommet endnu et skud på stammen.

Man skal ikke mange år tilbage i tiden, før der ikke var tvivl om, at man mente komælk, når man for eksempel spurgte, om der skulle mælk i kaffen. 

Dengang skulle man kun tage stilling til, om det skulle være sød-, let-, skummet- eller minimælk, og man kunne altså være sikker på, at det alt sammen stammede fra en ko.

Læs også

Kendt virksomhed sagsøger Google for 16 milliarder

Som med alt andet, så har mælk dog udviklet sig, og gedemælk blev derfor også hurtigt en version, som man kunne finde på hylderne i diverse supermarkeder. 

I løbet af 10'erne begyndte klimakrisen og dyrevelfærden dog for alvor at fylde i danskernes bevidsthed og sammen med den nye holdning til dette kom også det veganske 'mælk' såsom soja- og 'mandelmælk'. 

I 2017 slog EU-domstolen dog fast, at rene plantebaserede produkter ikke må markedsføres som mælk, da de ikke indeholder animalske produkter, og de mest populære versioner af 'mælk' går derfor i dag under navnene soja-, ris- og mandeldrik. 

For nyligt er der dog kommet et nyt skud på stammen, som i mange lande markedsføres som 'mælk', selvom det slet ikke stammer fra hverken en ko, ged eller et får eller et andet dyr for den sags skyld - det stammer nemlig fra danskernes yndlings garniture; kartoflen.

Nyheden begyndte for første gang at sprede sig på det sociale medie TikTok sidste år, da brugeren @thegreencreator delte nyheden om den bizarre 'mælk', og nu kan The Cut ifølge Unilad berette, at 'kartoffelmælken' har indtager hylderne i diverse supermarkeder i Europa. 

The Green Creator delte sidste år blandt andet nogle billeder, hvor man kunne se hende lave 'kartoffelmælk', og hun påstod dengang, at den nye version af 'mælk' er langt mere bæredygtig end andre plantebaserede udgaver. 

Dette skyldes, at dyrkningen af kartofler er mere bæredygtig, og The Cut har desuden skrevet, at stivelsesholdige planter - såsom kartofler - bruger "cirka halvt så meget plads som havre, og [bruger] 1/56 af mandlers vandforbrug."

Det nyeste skud på stammen af alternativer til mælk er altså tilsyneladende en bedre løsning for klimaet, og TikTok-brugeren har desuden udtalt, at det "faktisk er ret godt."

Det er dog ikke sikkert, at det bliver det helt store lige foreløbigt, da det umiddelbart ikke vækker stor begejstring hos mediets brugere. En bruger skrev således: "KARTOFFELMÆLK ??? Det er formentlig det længste, vi har forvildet os væk fra Gud."

En bruger på Twitter delte desuden et billede af 'kartoffelmælk' på en hylde i et supermarked og skrev: "Hvad i Julemandens navn er kartoffelmælk??"

Ifølge Unilad sælges produktet kun af én producent - Dug - og det sælges kun i nogle enkelte lande i Europa. Ifølge Forbes forventes det dog, at salget skal udvides til blandt andet USA og Storbritannien inden længe. 

Hvornår 'kartoffelmælk' rammer hylderne i de danske supermarkeder vides ikke, så indtil da må vi 'nøjes' med soja- og mandeldrik. 

Læs også

Anonym Apple-kilde afslører overraskende lancering: Nu kan du snart få en 'billig' Iphone

 

 

 

Dagens Gossip