Beskæftigelsesminister jubler: 200 millioner kroner sparet med kontanthjælpsloftet

Emil Ryttergaard

375 uger siden

|

04/05/2017
Politik
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
Kontanthjælsloftet har sparet statskassen for 200 millioner kroner de sidste tre måneder af 2016, viser nye tal som beskæftigelsesministeren netop har fremlagt.

Dagens topnyheder

Kontanthjælpsloftet virker. 

Sådan lyder meldingen fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, der nu sætter tal på, hvor mange penge som de skærpede regler som kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen har medført de sidste tre måneder af 2016. Det skriver Avisen.dk. 

De nye regler på kontanthjælpsområdet har sparet statskassen for 200 millioner kroner, og 135 millioner kroner heraf kommer som direkte følge af kontanthjælpsloftet, der blev indført 1. august 2016 og lægger en øvre grænse på, hvor meget hver enkelt borger kan få i kontanthjælp. 

15.000 borgere blev har fået en lavere ydelse udbetalt, fordi de ikke levede op til kravet om at arbejde mindst 225-timer om året.

Ministeren er godt tilfreds med lovgivningen, og mener, at de sparede penge kan bruges bedre andre steder i det store statsregnskab. 

- Det er klart, at når færre er på offentlig ydelse, sparer man udgifter til forsørgelse. Ligesom man også betaler skat, hvis man kommer i job. Penge som samfundet i stedet kan bruge på for eksempel kernevelfærd, skriver Troels Lund Poulsen i en mail til Avisen.dk.

Men i oppositionen er der ikke meget glæde at spore ved udviklingen.

- Det tyder på, at folk har svært ved at at finde en vej ud af ledigheden. Det er ikke så enkelt, som regeringen gerne vil gøre det til. Det kræver en præcis og længerevarende indsats, siger beskæftigelsesordfører i SF, Karsten Hønge.

Det er især enlige, der bliver ramt af de skærpede regler, da i alt 13.300 enlige kontanthjælpsmodtagere ikke kunne leve op til 225-timers reglen i det sidste kvartal af 2016. Her måtte de ramte  måtte i gennemsnit undvære 1.000 kroner om måneden på grund af den nedsatte kontanthjælpsydelse.