Efter 9 måneders venten: I dag sker det endelig

04/04/2023 08:25

Mathias Madsen

Politik
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Processen blev sat i gang for snart ét år siden, og i dag afsluttes den endelig.

Mest læste i dag

Det er snart ni måneder siden, at protokollerne om Sverige og Finlands indtræden i NATO blev underskrevet, men ingen af landene er endnu medlem. 

Det bliver der dog lavet om på i dag.

Efter lang tids venten, tovtrækkeri med Tyrkiet og massevis af papirarbejde afslørede NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, nemlig i går, at d. 4. april 2023 bliver dagen, hvor Finland officielt bliver en del af NATO. 

Han kaldte medlemskabet for den hurtigste indtræden i NATO's moderne historie. 

"Vi vil hejse det finske flag for første gang her i NATO's hovedkvarter. Det vil være en god dag for Finlands sikkerhed, for Nordens sikkerhed og for NATO som en helhed," udtalte Stoltenberg ifølge TV2 på et pressemøde. 

Han understregede, at også Sveriges sikkerhed vil blive styrket af, at Finland bliver en del af NATO, selvom Sverige endnu ikke er medlem. 

Samtidig gjorde Stoltenberg det klart, at "alle allierede er enige om, at Sveriges tilslutning [red. til NATO] skal ske hurtigst muligt."

Hvornår Sverige får mulighed for at blive fuldgyldigt medlem af forsvarsalliancen er dog endnu uvidst.

Fra neutral til NATO-medlem

De to nordiske lande havde begge inden krigen i Ukraine mere end 70 års historie med at være neutrale i diverse krige, men det vendte Ruslands invasion af Ukraine altså op og ned på. 

Her valgte både Sverige og Finland klart side, og på grund af frygt for Rusland og en eventuel invasion, valgte begge lande at søge om medlemsskab i NATO, som er en international politisk forsvarsalliance med 30 medlemmer. 

Finland bliver det 31. medlem. 

Alliancen blev oprindeligt oprettet i 1949 efter Anden Verdenskrig af Belgien, Canada, Danmark, Frankrig, Holland, Island, Italien, Luxembourg, Norge, Portugal, Storbritannien og USA. 

Siden er Grækenland, Tyrkiet, Tyskland, Spanien, Polen, Tjekkiet, Ungarn, Bulgarien, Estland, Letland, Litauen, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Albanien, Kroatien, Montenegro og Nordmakedonien kommet til af otte omgange i hhv. 1952, 1955, 1982, 1999, 2004, 2009, 2017 og 2020. 

Og 2023 bliver altså året, hvor Finland - og måske Sverige - også bliver medlem.