Mange tusinde danskere kræver: Udlændinge skal automatisk have statsborgerskab efter 10 år

Foto: Finn Byrum/Ritzau Scanpix

Et nyt borgerforslag skal være med til, at indfødsretsloven ændres. Det vil betyde, at herboende udlændinge automatisk vil få et dansk statsborgerskab, når de har opholdt sig i Danmark i mindst 10 år.

På borgerforslag.dk er det muligt for almindelige danskere borgere at opstille et forslag til Folketinget. Hvis Folketinget skal tage forslaget op, kræver det, at mindst 50.000 andre borgere med stemmeret har skrevet under på, at de støtter forslaget.

Læs også

Danskere med krav til regeringen: Vi vil have vores feriepenge udbetalt

Det er muligt at stille et hvilket som helst forslag, og det ses jævnligt, at der samles 50.000 underskrifter, så Folketinget er nødt til at bringe forslaget på banen. Det sås blandt andet sidst med et borgerforslag om den gensidige forsørgerpligt.

Nu er der stillet et nyt forslag op, og det har allerede fået flere tusinde danskere til at skrive under.

Borgerforslaget lyder ganske enkelt på, at hvis en udlænding har boet i Danmark i 10 år, så skal vedkommende automatisk have et dansk statsborgerskab.

Forslaget lyder således

Vi foreslår at pålægge Folketinget at ændre indfødsretsloven, således at:

  1. Alle der har haft lovligt ophold (midlertidig eller permanent opholdstilladelse) i Danmark i sammenhængende 10 år, kan få et dansk statsborgerskab (i gave) enten ved at afgive erklæring herom eller ved lov jf. grundlovens §44.

  2. Man bibeholder eller forbedrer de eksisterende muligheder for at søge om statsborgerskab inden de 10 år.

Undtaget er dem, der er dømt efter straffelovens kapitel 12 og 13, der omhandler landsforræderi og terrorisme.

Forslaget er indstillet af Inge Christoffersen fra Aarhus, og det begyndte den 6. januar. Indtil videre har 18.648 danskere skrevet under, og der er sat en deadline der lyder på den 4. juli.

Hvad mener du om, at man automatisk får dansk statsborgerskab efter 10 år i Danmark?

Læs også

18-årig bilist trykkede på den forkerte pedal: Nu er hun blevet sigtet

 

 

Dagens Gossip