Ny udtalelse skaber kritik og forvirring: Hvad mener du, Mette Frederiksen?

Nicolai H

4 uger siden

|

13/09/2024
Politik
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Partiledere og formænd kan ikke finde hoved og hale i statsministerens nye udtalelse.

Dagens topnyheder

Spørgsmålet om pensionsalderen hænger tungt over Mette Frederiksen og regeringen.

Trods flere opfordringer til at afklare, hvordan og hvornår pensionsalderen skal stige, er statsministeren fortsat vag i sine udmeldinger.

I et interview med Fagbladet 3F gør hun det klart, at Socialdemokratiet arbejder på en løsning, men hun vil ikke love, at vælgerne får svar før næste valg.

Frederiksen understreger, at en løsning skal findes inden 2030, men hvorvidt det sker før eller efter næste folketingsvalg, er stadig uklart.

"En meget tynd kop te"

Kritikere frygter, at Frederiksen forsøger at skyde en upopulær beslutning til hjørne.

Pelle Dragsted, en markant stemme fra venstrefløjen, har blandt andet udtalt til Jyllands-Posten, at statsministerens udspil ikke er meget værd uden konkrete detaljer:

"Det er en meget tynd kop te. Hvis man skærer igennem alt det, der bliver sagt, så står tilbage, at Socialdemokratiet stadig vil hæve pensionsalderen til 70 år, og at pensionsalderen skal fortsætte med at stige bagefter, også over 70 år, men at det skal ske på en ny måde. Man vil bare ikke sige, hvad den nye måde er. Det efterlader rigtig mange spørgsmål."

Den eksisterende Velfærdsaftale fra 2006 betyder, at pensionsalderen automatisk stiger i takt med levealderen. Ifølge aftalen skal pensionsalderen i 2040 være 70 år, og den kan fortsætte med at stige i fremtiden. Frederiksen har dog udtalt, at hun og Socialdemokratiet ikke længere vil støtte denne aftale efter 2024, men har endnu ikke præsenteret en konkret plan for, hvad der skal ske i stedet.

Det har ført til forvirring – også blandt dem, der i første omgang roste Frederiksen for udspillet.

I et interview med Jyllands-Posten fortalte Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, at han troede, Socialdemokratiet ville sætte et loft på pensionsalderen ved 70 år. Men uden klare retningslinjer fra Frederiksen, ser det ikke ud til at være tilfældet.

Kritik fra kollegaerne

Regeringens øvrige partnere, Troels Lund Poulsen fra Venstre og Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne, har begge kritiseret den manglende klarhed. Lars Løkke Rasmussen har til Jyllands-Posten udtalt, at han er bekymret for, at debatten om pensionsalderen vil trække i langdrag og blive et ukvalificeret emne under næste valgkamp:

"Det, jeg i hvert fald kan sige, er, at jeg gerne vil udelukke, at man bare rører den her brik og lader det stå hen, til vi er inde i næste valgperiode. Fordi så får vi en fuldstændig ukvalificeret debat i næste folketingsvalgkamp, hvor nogle vil gå rundt og sige: 'Vi slår endnu en beskyttelsesring uden om nogle grupper.' Uden at være konkrete på det."

Trods den intense debat og pres fra flere sider har Frederiksen endnu ikke præsenteret en løsning. SF har for nylig meldt ud, at de vil arbejde på at presse regeringen til at konkretisere deres planer og få en beslutning om pensionsalderen på dagsordenen i Folketinget.