Pengene sidder løst på Mette Frederiksen: Afsætter 10,4 milliarder kroner til dette

29/05/2023 16:15

Nicolai Busekist

Politik
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Statsminister Mette Frederiksen afslører, at regeringen har afsat mere end 10 milliarder kroner til Ukraine-fonden i 2024.

Mest læste i dag

Ifølge Mette Frederiksen er der behov for at øge det økonomiske bidrag til Ukraine. Derfor vil statsministeren fordoble Ukraine-fonden i år, mens den næste år skal have tilført over ti milliarder kroner.

Regeringen vil øge bidraget til Ukraine-fonden med 7,5 milliarder kroner i år. Næste år skal der tilføres 10,4 milliarder kroner til fonden. Det skriver DR ifølge Ritzau.

Statsministeren mener, at ukrainerne har behov for yderligere økonomisk støtte og våben. Derfor haster det også med at sende pengene afsted, mener hun.

"Det er nu, at ukrainerne har behov for vores våben og vores støtte, så derfor haster det," siger hun til DR.

Mette Frederiksen slår også fast, at hun ikke mener, at der vil være fred næste år. Derfor har regeringen besluttet at afsætte penge til Ukraine-fonden allerede nu. Som angivet før, så er der tale om over ti milliarder kroner.

"Men der er ikke noget, der tyder på, at næste år er et år med fred, så derfor afsætter vi allerede nu mere end ti milliarder i 2024," lyder det fra hende.

Udmeldingen fra statsministeren kommer en dag inden, at fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen skal præsentere regeringens udspil til et nyt forsvarsforlig.

Mette Frederiksen gør ikke rede for, hvor de mange milliarder af kroner til Ukraine-fonden skal komme fra. Derfor er der endnu ikke blevet fremlagt en plan for, hvordan de nye milliarder til dette formål skal finansieres.

Ifølge Ritzau fortæller statsministeren blot, at pengene skal komme fra 'samfundskassen'. Hvad det konkret betyder, går hun ikke nærmere i dybden med.

Ukraine-fonden er oprettet med det formål at støtte Ukraine militært. Det kan eksempelvis ske i form af donationer af våben eller træningsindsatser.

Ifølge Ritzau overvejer Danmark på nuværende tidspunkt at donere F-16-fly til ukrainerne, hvilket den nye tilførsel af penge kan sætte skub i.