Regeringsnotat: Prisstigning på cigaretter er på vej - Det kommer de til at koste

Foto: Claus Bonnerup / Ritzau Scanpix

Der har længe været varslet prigstigninger på cigaretter, men nu ser det for alvor ud til, at de er på vej. Prisstigningen er dog langt fra høj nok, hvis man spørger Kræftens Bekæmpelse.

I løbet af de seneste år har det været heftigt debatteret om, hvorvidt priserne på cigaretter skulle stige eller ej. De fleste fortalere for højere priser mener nemlig, at højere priser på cigaretter ville få færre unge til at begynde, og måske flere mennesker til at stoppe med at ryge.

Nu har mediet Altinget fået fat i et internt notat fra regeringen dateret den 5. september, og her står der beskrevet, at priserne på cigaretter vil komme til at stige gradvist indtil 2023, hvor de vil nå deres fulde pris.

Regeringen forventer således, at de vil øge indtægterne på tobaksafgifter med 400 millioner kroner allerede i 2020, mens de i alt vil have øget med 600 millioner kroner, når vi rammer 2323.

Læs også

DMI: Kategori 1 varsel for voldsomt vejr

Så meget kommer cigaretter til at koste

Prisstigningen vil altså betyde, at en pakke cigaretter vil stige med 10 kroner i pris pr. 2023, så en pakke vil koste 50 kroner, mens den i 2020 kun vil stige med 3.50 kroner, så den vil koste 43.50 kroner.

Hos Kræftens Bekæmpelse mener de dog slet ikke, at det er nok.

“Det er for slapt. Lige da jeg hørte det, troede jeg, det var løgn. Det er helt, helt utilfredsstillende,” fortæller direktør Jesper Fisker til Altinget og fortsætter:

“Det her handler ikke om økonomi eller vælgerløfter. Der er nogle børn og unge, som ikke skal begynde at ryge, for de risikerer at dø af det. Det er et svigt af de kommende generationer, hvis ikke vi får stoppet den her udvikling,” fortæller han til mediet.

Frustrationen fra direktøren bunder blandt andet i, at hele seks ud af de af Folketingets partier efter valgkampen mente, at prisen på en pakke cigaretter skulle ligge på 60 kroner. Altså 20 kroner dyrere end tilfældet er det i dag.

Det var kun Nye Borgerlige og Liberal Alliance der ikke mente, at afgifterne skulle forhøjes på cigaretterne.

Læs også

De originale skuespillere vender tilbage i nye Harry Potter-film

 

 

Dagens Gossip