Rockwool nægter at forlade det russiske marked: Får stor ros af kronprinsen under besøg

Skrevet af Mathias Madsen

29/04/2022
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kronprins Frederik kom forleden med rosende ord om Rockwool i forbindelse med et besøg, hvor han omtalte krigen i Ukraine.

Mest læste i dag

Flere store danske virksomheder oplever for tiden voldsom kritik, fordi de nægter at forlade det russiske marked. 

Det gælder blandt andre skoproducenten Ecco, som er blevet boykottet af flere danske butikskæder, og den enorme danske virksomhed Rockwool.

Virksomheden har hele fire fabrikker i Rusland, som de holder fast i, at de ikke vil lukke, og det har kronprisen det tilsyneladende fint med. 

Han og klimaminister Dan Jørgensen var nemlig forleden på besøg på Rockwools hovedkontor i Hedehusene, og her nævnte kronprinsen Rockwool i forhold til krigen i Ukraine, men det var ikke for noget negativt. 

Undervejs fortalte værten nemlig, hvordan Rockwool havde reduceret ejendommens energiforbrug, da de valgte at renovere bygningerne fremfor at rive dem ned og bygge nye, og det var en ting, som fik kronprins Frederik til at tænke på krigen i Ukraine. 

"Det er et kvantespring, I laver. Nu med krigen i Ukraine sætter det jo tanker i gang om, hvordan man måske kan bygge op uden at skulle starte helt forfra," udtalte han ifølge sn.dk.

Ikke ét ord kom der om kronprinsens mening om, hvorvidt Rockwool har taget den rigtige beslutning, da de valgte at blive på det russiske marked. 

Vil ikke give russerne en gave

Rockwool har flere gange givet medierne og offentligheden svar på, hvorfor de holder fast i beslutningen om at opretholde deres produktion og salg i Rusland. 

Til Berlingske har virksomhedens topchef Jens Birgersson udtalt følgende: "I Rusland har vi en fuldstændig lokal forretning. Vi har investeret milliarder i fabrikker, vi har varemærker, teknologi, brand, uddannede medarbejder, lokal ledelse og en 'supply chain', som forsyner fabrikkerne med lokalt materiale. Der er ikke en eneste dansker involveret i produktionen."

Han uddybede: "Derfor er jeg helt sikker på, at hvis vi ville lukke produktionen ned og forlade landet, så ville vores fabrikker ikke få lov at stå stille. At forlade Rusland ville være det samme som at ændre flaget over virksomheden fra dansk til russisk og aflevere nøglen."

Birgersson udtalte desuden, at det ville 'snyde' Danmark for en masse skatteindtægter, hvis Rockwool forlader det russiske marked, da der betales skat i Danmark af indtjeningen i Rusland.

Til Finans har han desuden forklaret følgende:

"Ud over de mange milliarder danske kroner, der allerede er investeret, er der også værdien af selve forretningen, som også er milliarder værd, fordi vi er de bedste i verden til at producere stenuld. Man kan ikke købe vores fabrikker. De kan kun blive bygget af os. De er unikke. At forære dem væk ville være at give en kæmpe økonomisk fordel for Rusland i fremtiden."

Rockwools bestyrelsesformand Thomas Kähler har ligeledes forklaret nedenstående til Jyllands-Posten: "Hvis den teknologi blev overtaget af andre - en ny konkurrent eller en eksisterende - så kunne det blive en meget stærk konkurrent."

Rockwools beslutning om at blive i Rusland trods krigen er dog ikke gået ubemærket hen. Udover den negative omtale i medierne er virksomhedens aktiekurs siden 24. februar faldet fra 2610 kroner til 1959 kroner.