Toppolitikere peger på Boris Johnson som NATO's næste generalsekretær

Foto: Shutterstock

Boris Johnson kan meget vel snart overtage Jens Stoltenbergs plads hos NATO.

NATO's generalsekretær er leder af Det Nordatlantiske Råd og øverste chef og ansigtet udadtil for NATO.

I øjeblikket har norske Jens Stoltenberg stillingen, hvilket han har haft siden d. 1. oktober 2014, men om et års tid er det slut. 

Læs også

Nu undersøger justitsministeriet Donald Trump

Stoltenberg forventes nemlig at fratræde sin stilling til september næste år, og så skal der naturligvis vælges en ny generalsekretær, som traditionen tro formentlig skal være en europæisk toppolitiker. 

Denne person vælges af samtlige medlemslande, som skal være enige, da hvert eneste medlemsland har vetoret, og ifølge Aftonbladet er det ikke usandsynligt, at Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, bliver den næste mand på posten. 

Flere toppolitikere har således peget på den omdiskuterede mand, der efter en turbulent periode træder af som premierminister i september, som den næste kandidat til generalsekretærposten. 

Flere britiske parlamentsmedlemmer; herunder Mark Francois, har blandt andet peget på Johnson. 

Francois har udtalt følgende til The Telegraph: "Folk vil debattere Boris Johnsons arv i årevis, men hans stærke støtte til Ukraine efter Ruslands barbari er ubestridelig."

Flere andre toppolitikere, herunder den tidligere Brexit-minister David Jones, er enige i, at Johnsons hovedrolle i Europas svar på Ruslands agressioner har stillet ham i en god position til at søge jobbet som generalsekretær. 

"Boris Johnson har stået forrest i Vestens svar til Putin. Det var Boris Johnson, der tog til Sverige og Finland og opfordrede begge landes ledere til at sende deres NATO-ansøgninger [...]," har Jones således udtalt. 

Bliver ikke valgt uden modstand

Det er dog ikke alle, der er enige i, at Storbritanniens premierminister vil være en god kandidat til posten. 

"Helt ærligt, så ønsker vi ikke, at Boris Johnson bliver latterliggjort mere på den internationale scene. Han er en national plage," lyder det således fra Storbritanniens tidligere forsvarsminister Lord Richard Dannatt, som desuden påpeger, at Johnsons mange skandaler kan blive et problem. 

Som nævnt skal samtlige NATO-lande nemlig blive enige om en ny generalsekretær, og Dannatt peger på blandt andre Frankrig, der kan blive et problem. 

"Sandheden er, at NATO's generalsekretær er godkendt ved en enstemmig afstemning. Alle lande kan nedlægge veto. Tror du, at præsident Macron ville nominere Boris Johnson," har den tidligere minister spurgt retorisk og selv svaret: "Der er en stor risiko for, at de [red. Frankrig] sætter en stopper for det."

Johnson selv vil ikke kommentere på, om han har tænkt sig at søge jobbet.

Læs også

Rusland trækker sig

 

 

 

Dagens Gossip