Undersøgelse viser: Danskerne vil have advokatundersøgelse

21/07/2022 16:10

Nicolai Busekist

Politik
Foto: Jonathan Damslund/Ritzau Scanpix
Foto: Jonathan Damslund/Ritzau Scanpix
En ny måling viser, at et flertal af danskerne mener, at der skal igangsættes en advokatundersøgelse af statsministeren.

Mest læste i dag

Til trods for, at statsminister Mette Frederiksen fik hård kritik af Minkkommissionen, har det ikke fået konsekvenser for hende.

En af de klare årsager til, at det ikke har ført konsekvenser med sig er, at et flertal på Christiansborg fredede hende, på trods af kritikken fra Minkkommissionen.

De blå partier gjorde det dog meget klart, at de mente (og fortsat mener), at der var grundlag for at få udført en uvildig advokatvurdering af den rapport, der blev udarbejdet af Minkkommissionen.

Formålet med denne advokatvurdering skulle være, at uvildige advokater skulle vurdere, hvorvidt der vil være grundlag for at føre en rigsretssag mod enten statsminister Mette Frederiksen eller andre ministre.

Nu har et dog vist sig, at danskerne faktisk ikke er helt enige med flertallet på Christiansborg. Danskerne mener nemlig, at politikerne har truffet den forkerte beslutning i denne forbindelse.

Analyseinstituttet Wilke har nemlig lavet en måling på vegne af Jyllands-Posten, som viser, at hvis det stod til danskerne, så var allerede blevet sat gang i en advokatvurdering.

Denne måling viser nemlig, at et flertal af danskerne, der lyder på 55,7% er af den opfattelse, at Folketinget bør få lavet en uvildig advokatvurdering af Minkkommissionens rapport.

I denne forbindelse er det naturligvis knap så overraskende, at en stor del af de 55,7% af danskerne, der mener, at der er grundlag for dette, er blå vælgere. Det går nemlig godt i spænd med, at de blå partier hele tiden har ønsket en sådan vurdering fra uvildige advokater.

Hvad der er mere overraskende er, at der også er en andel af de røde vælgere, der mener, at der er grundlag for at få udarbejdet en advokatvurdering, til trods for, at de røde politikere på Christianborg mener det modsatte.

Ifølge Jyllands-Posten viser målingen fra Wilke nemlig, at der er omtrent 25% af de adspurgte vælgere, der stemmer på enten Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre eller Enhedslisten, som siger ja til en uvildig advokatvurdering.

Konkret er der 55,7% af de adspurgte, der har svaret 'ja', mens 33,5% har svaret 'nej', og de resterende 10,8% har svaret 'ved ikke'.