Styrelser advarer om varer, som mange danskere køber på ferien: Det kan koste dig og familien livet

Skrevet af Mathias Madsen

28/07/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En helt bestemt slags 'souvenir' kan ende med at koste dig og din familie livet.

Dagens topnyheder

Både Sikkerhedsstyrelsen og Patent- og Varemærkestyrelsen advarer på Facebook om en helt bestemt form for souvenirs, der potentielt set kan koste både dig og din familie livet. 

Tusindvis af danskere er nemlig i disse uger på ferie eller lige kommet hjem fra ferie og efter to års corona-nedlukning er rejsetrangen højere end nogensinde.

Selvom ferie ofte er lig med sol, strand og drinks, så er det for mange også lig med shopping og billige mærkevarer, men ifølge styrelserne skal man være varsom med, hvad man putter i kufferten. 

Man risikerer nemlig, at det er forfalskede varer; såkaldte kopivarer.

Artiklen forsætter under opslaget...

"Selvom det måske ikke er det første, du tænker på, når du er ved at købe en flot taske, en ekstra mobiloplader eller noget farvestrålende legetøj til ungerne på det lokale marked, så kan der gemme sig meget bag produkternes polerede overflade - kopivarer kan nemlig være både farlige og sundhedsskadelige [...]," skriver Patent- og Varemærkestyrelsen på deres hjemmeside

"Der er mange gode grunde til at styre uden om kopivarer. Bagmændene bag kopivarer er ofte organiserede kriminelle, som også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet," har varemærkechef i styrelsen, Henriette Vængesgaard Rasch, forklaret og uddybet, at kopivarer potentielt set også kan være livsfarlige for dig og din familie. 

"De falske produkter kan være decideret farlige. Fx kan forfalsket legetøj, tekstiler og kosmetik indeholde sundhedsfarlige stoffer, og forfalsket elektronik som mobilopladere kan risikere at bryde i brand," har hun således forklaret. 

Derfor kommer styrelsen herunder med fire gode råd til at undgå at slæbe ulovlige og potentielt livsfarlige kopivarer med hjem fra ferien:

  • Overvej, om prisen er for lav
    • Hvis prisen er for god til at være sand, så er den det formentlig også. Du kan ikke få en ægte Apple-oplader til 20 kroner, bare fordi du er i Tyrkiet.
  • Tjek kvaliteten
    • Der er en grund til at kopivarer er billigere end mærkevarer; kvaliteten er sjældent lige så god. Du kan derfor ofte afsløre kopivare ved at se på kvaliteten. Er der for eksempel ujævne sømme i tekstiler og læder, eller lugter varen af lim, plastik eller kemikalier? 
  • Undersøg emballagen
    • Kopivarer har ofte stavefejl på emballagen eller sågar i selve mærket. Desuden er dårlig billedkvalitet eller lignende også tegn på, at du står med en kopivare.
  • Hvem sælger varen?
    • Hvis du støder på en Gucci-taske på et gademarked i Barcelona, bør du overveje, om den er ægte. Mange mærkevareproducenter har et image, som de skal leve op til, og de sælger derfor ikke deres vare fra små boder på gaden. Du kan ofte finde officielle forhandlere på originalprodukternes hjemmeside.

Du kan læse mere på jegvælgerægte.dk.