Roastbeef i ovn

Skrevet af webmaster

07/01/2019
Roastbeef i ovn
Sådan laver du lækker roastbeef i ovnen.
Da den danske udskæring af roastbeef er fattig på både ben og fedt, kan den hurtigt blive tør og kedelig. Se, hvordan du sikre et godt resultat ved at lave roastbeef i ovn.

Dagens topnyheder

Roastbeef bliver ofte lavet i gryde, men resultatet bliver ofte bedre i ovnen, hvor varmen fordeles mere jævn. 

Bedste roastbeef

Jo bedre kvalitet fra start, jo bedre resultat i den sidste ende, så kig gerne efter et godt stykke kød - gerne fra et økologisk og/eller fritgående dyr, der er opfodret med græs.

Til gengæld betyder det mindre, hvilken kvægrace kødet er fra. 

Har du mulighed for at købe kødet direkte hos en landmand kan dette nogle gange være en fordel i forhold til såvel pris som kvalitet.

Det betyder intet, om det er frisk og fersk eller om det kød, der har været frosset, hvis der er tale om en god og ordentlig kvalitet.

Opskrift på roastbeef i ovn

Opskriften rækker til 4-5 personer. Alt efter størrelsen på stegen, skulle der gerne blive en smule tilbage til pålæg.

Ingredienser

1 roastbeef
1 løg
Smør og olivenolie
2 spsk. salt
1/2 fed hvidløg
2 spsk. citronsaft
Kværnet peber 
1 tsk. estragon
Salt

Fremgangsmåde

  1. Tag stegen ud af køleskabet 2 timer før den skal i ovnen.
  2. Dup stegen tør med lidt køkkenrulle.
  3. Pensel hele stegen med citronsaft og lad den stå halvanden time.
  4. Salt stegen med halvdelen af saltet.
  5. Varm en pande godt op.
  6. Hæld olie på panden og derefter en god klat smør.
  7. Så snart smørret er bruset af, brunes stegen på alle sider, så den får en god stegeskorpe og er flot gyldenbrun over det hele.
  8. Læg stegen i et fad, der er ovnfast.
  9. Tænd ovnen på 160 grader varmluft eller 180 grader almindelig ovn.
  10. Bland det resterende salt med 1 spsk. olivenolie, estragon og peber. Riv løget fint blandingen og pres hvidløget ud over den.
  11. Fordel blandingen jævnt ud over den øverste del af stegen.
  12. Sæt stegen i ovnen – gerne med et stegetermometer i fra start til slut. Har du ikke et stegetermometer skal du tage stegen ud efter 35 minutter for en sikkerheds skyld.
  13. Tjek stegen efter 35 minutter. Kernetemperaturen skal ramme 55 grader. Det kan godt tage lidt længere tid alt efter ovnen og størrelsen på roastbeefen, så det bedste er at gå efter kernetemperatur frem for tid.
  14. Lad stegen hvile i 10-15 min., inden du skær den.

Tilbehør til roastbeef

Roastbeef spises traditionelt med kartofler, hvis er du eventyrlysten, er der bestemt også andre muligheder. Du kan med fordel vælge nogle af de grøntsager, der er mindre gennemtrængende i smagen, da roastbeefen ikke selv har en kraftig smag.

Altså kan sådan noget som gulerødder, skorzonerrødder og jordskokker være et bedre valg end broccoli, spinat og rødbeder.

Eksempelvis kort dampede gulerødder hurtigt vendt i lidt smør, en gratin lavet af jordskokker eller skorzonerrødder, der skrælles, koges i 2 min. og derefter steges gyldne på panden i lidt olivenolie.

Grøntsagerne kan i mange tilfælde med fordel akkompagneres med bearnaise, rødvinssauce eller flødesauce med svampe, men de kan også spises uden.

En fyldig salat er også godt tilbehør til roastbeef i ovn.

Det kan eksempelvis være en bulgur- eller couscoussalat med rødløg, rød eller grøn peberfrugt, hakket bredbladet persille og squash eller en grøn salat med agurk, forårsløg og avocado.

Da stegen er af et magert stykke kød, er det en god idé at tænke noget fedme ind i tilbehøret, da det komplimenterer magre rigtig godt.

Det behøver ikke at blive usundt af den grund. Avocadoen er et rigtig godt eksempel på, hvordan fedme kan tilsættes uden at det går hen og bliver en decideret fed ret samlet set.

Roastbeef rester

Det er sjældent et problem at komme af med eventuelle rester af roastbeef, men skulle du alligevel have brug for inspiration, får du her et par forslag.

Sandwich: Smør brødet med pesto, læg et par skiver roastbeef på, lidt soltørret tomat, skiver af avocado og agurketern. Saml sandwichen og nyd.

Smørrebrød: Fold to skiver roastbeef og læg dem på et halv stykke rugbrød smurt med en krydret flødeost efter eget valg. Pynt med en klat flødeost, lidt hakket rødløg, karse og cornichoner.

Kartoffelsalat: Bland 1 del creme fraiche med 2 dele ylette. Krydr med salt, peber, paprika og en klat sød sennep. Klip purløg og forårsløg over dressingen og rør rundt. Vend skiver af kogte kolde kartofler i.