Spar penge på strømmen til 3 af hverdagens maskiner

Skrevet af webmaster

01/12/2017
Føler du, at strømregningen er usædvanligt høj eller godt kunne være mindre?

Dagens topnyheder

Vi bruger i gennemsnit 1.600 kWh strøm pr. person om året, men potentielt skulle du gerne få forbruget ned omkring de 1.000 kWh strøm i stedet.

1. Tørretumbleren

Tørretumbleren er blevet mere populær og er derfor også efterhånden fast inventar i vores hjem. Det gør den blot endnu mere relevant i forhold til at spare på elregningen. Der findes to forskellige af slagsen, som er henholdsvis aftrækstørretumbleren og kondenstørretumbleren. Sidstnævnte er den store vinder, når vi snakker energiforbrug, men disse tips er generelle tips til begge to.

Giv tørretumbleren en pause
Ligegyldigt, hvilken tørretumbler du har, er der en del penge at spare ved at være mere flittig til at tage tørrestativet i brug. Det kan være fristende bare at smide tøjet fra vaskemaskinen og direkte over i tørretumbleren, men de få minutter, det tager dig at hænge tøj op er givet godt ud. Ikke dermed sagt, at du helt skal droppe tørretumbleren, du skal blot skære lidt ned på brugen af den. 

Jo højere energimærkning, desto bedre
Helt basalt er energimærkningen på tørretumbleren alfa og omega for dit energiforbrug. Jeg vil anbefale en energimærkning på A++ og opefter. Disse maskiner har nemlig en indbygget varmepumpe samt en fugtighedssensor, som er nødvendig for at opfylde de skrappe krav.

Din vaskemaskine og tørretumbler skal matche
Det kan være en god idé at have samme størrelse på din tørretumbler og vaskemaskine. På den måde undgår du at overfylde din tørretumbler, hvilket vil forlænge tørretiden og bruge mere energi. Det kan nemlig være svært at vurdere, da kapaciteten på tørretumbleren gælder tørt tøj.

Hvad kan jeg spare?
Hvis du bruger din tørretumbler 3 gange mindre pr. uge om sommeren og 1 gang mindre pr. uge om vinteren, kan du spare 800 kroner om året*. Regnestykket er med udgangspunkt i en energimærkning A. Hvis du har en ældre kondens- eller aftrækstørretumbler stående derhjemme, er der endnu mere at hente.

Hvis du har en gammel tørretumbler stående med energimærke C, koster den 1.130 kr. om året i strøm*. Hvis du køber en ny tørretumbler med energimærke A+++, koster den kun 320 kr. om året i strøm*. Alt afhængig af pris og kWh prisen i dit område, så tager en tørretumbler med energimærkning A+++ kun ca. 6-7 år at tjene sig selv ind*. Resten af dens levetid vil jeg nærmest kalde en indtjening, hvis du alternativt beholdte din gamle tørretumbler med energimærkning C.

*Beregningerne er med udgangspunkt i en elpris på 2kr./kWh og at tørretumbleren kører 160 gange/år.

2. Vaskemaskinen

En af de flittige hjælpere i hverdagen er vaskemaskinen, som sammen med tørretumbleren sørger for, at vi har rent og tørt tøj at tage på hver dag. Der er også potentielt mange penge at spare på vaskemaskinen både på el og vand. Jeg har givet nogle eksempler på, hvor meget du kan spare bare ved at fokusere på strømmen. 

Pas på med størrelsen på din vaskemaskine
Størrelsen på vaskemaskinen skal passe til, hvad du har behov for. Derfor bør du altid vælge en vaskemaskine, som du kan fylde op ved de fleste vaske. Rent teknisk er det, fordi effektiviteten på maskinen er målt ud fra, at maskinen er fyldt op. En god tommelfingerregel er, at maskinen er fyldt op, når du kan have din knytnæve i tomrummet over dit tøj uden at presse tøjet sammen.

Frygt ej!
Nogle nyere vaskemaskiner er dog udstyret med mængdeautomatik, der gør ovenstående mindre væsentligt. Det er i al sin enkelhed en sensor, der tilpasser mængden af vand efter vaskemængden og materialet.

Jo hurtigere, jo bedre – eller hvad?
Vi kender alle det, at vasketøjet hurtigt hober sig op og i nogle tilfælde kan ende i en dag med flere vaske. Her kan det være fristende bare at køre det hurtigste program for at nå igennem alt vasketøjet. Der har også været en opfattelse af, at de korte programmer faktisk sparer mere på energien, men det er en misforståelse. Det mest økonomiske er at udnytte ECO-/spareprogrammet. Det vasker ved lavere temperaturer og tager længere tid, men uden at det går ud over vaskeresultatet. 

Skru ned for varmen
Du kan spare en del penge på at vaske ved lavere temperaturer, fordi det meste tøj sagtens kan blive rent ved 20 grader eller mindre. Du skal dog være opmærksom på at bruge vaskepulver, der er beregnet til det. Så påvirker det ikke vaskeresultatet. Generelt er der en tendens til, at vi vasker tøj ved for høje temperaturer, uden at det er nødvendigt.

Hvad kan jeg spare?
Du kan faktisk spare 140 kroner om året bare ved at være bedre til at fylde vaskemaskinen og derved spare hver 3. vask.*

Du kan spare helt op til lidt over 50 % af strømmen ved at halvere temperaturen, når du vasker.* 

*Beregningerne er med udgangspunkt i en elpris på 2kr./kWh og at vaskemaskinen kører 220 vaske/år

3. Køl og frys

Et køleskab og en fryser er uundværlige i hverdagen hos både store og små husstande. En så trofast hvidevare fortjener også tilsvarende opmærksomhed, når vi snakker energiforbrug. Hvorvidt du har et køle-fryseskab eller et køleskab og et fryseskab, ligger strømforbruget på køl og frys gennemsnitligt på hele 14 % af det samlede strømforbrug i din husstand.

Energimærkning igen nu!?
Jeg kan ikke løbe fra, at energimærkningen bare er det vigtigste, hvis du gerne vil spare penge på din elregning. Jeg anbefaler derfor at have et køle- og/eller fryseskab, der har energimærkningen A++ og opefter. Især hvis du har et ældre skab stående, kan det være fordelagtigt at kigge på en erstatning, der på sigt vil kunne tjene sig selv ind igen. 

Kig efter digitalt display og termostat
Det kan være svært at give slip på den gode gamle analoge termostat, der altid leverer – men gør den nu også det? Medmindre du regelmæssigt manuelt tjekker temperaturen i køleskabet, kan skabet være for koldt eller for varmt, uden du ved det. Det kan enten gå ud over dine madvarer eller dit elforbrug. Derfor er det en god idé at investere i et køle- og/eller fryseskab med digital termostat og display. Her får du muligheden for at kontrollere og regulere temperaturen mere nøjagtigt og nemt.

Hvilken størrelse passer til mit behov?
Det kan være svært at vurdere, hvor meget køle- og fryseplads der er brug for, alt afhængig af hvor meget der handles ind i løbet af ugen. Jeg plejer at sige, at køleskabet skal være på 100 liter for 1 person, hvorefter man blot tilføjer 50 liter pr. person.

Indstil den rigtige temperatur i køle- og fryseskabet
Den anbefalede temperatur i dit køleskab er 3-5 grader og i dit fryseskab ca. -18 grader. Bare ganske få graders forskel kan have stor betydning for dit elforbrug. For hver grad, du sænker temperaturen, skal der bruges ca. 5 % mere strøm på at opretholde den nye temperatur.

Hvad kan jeg spare?
Du kan spare hele 8200 kr. i løbet af et køle-fryseskabs typiske levetid blot ved at vælge et skab med A+++ sammenlignet med A.*

Derudover kan du også spare 120 kr. om året blot ved at skrue temperaturen op fra -22 grader til -18 grader i fryseren og op til 5 grader i stedet for 3 grader i køleskabet.*

*Beregningerne er med udgangspunkt i et køle-fryseskab på 250/125 liter, levetid på 15 år og med en elpris på 2kr./kWh.