Sponsoreret indhold
Mange af os har en ide om, at et traume er noget, der opstår, når du har været udsat for noget helt ekstremt. Det kan være, hvis du er blevet overfaldet, voldtaget, nogen har forsøgt at slå dig ihjel, eller du har været i krig eller været involveret i en meget alvorlig ulykke.
Det er også rigtigt, at det alt sammen er situationer, der kan føre til traumer, men det er langt fra altid, at traumer kun opstår på grund af en ekstrem situation. Mindre alvorlige situationer kan også udløse traumer. Nogle gange kan de bygge sig op over længere tid, så der ikke skal meget til, før de bliver udløst.
Derfor er det meget vigtigt, at du sørger for at være opmærksom på, hvordan du har det – og ikke kun fokuserer på, hvad du har været ude for, og hvordan du burde føle efter det. Der findes nemlig ikke noget burde, når det kommer til traumer.
Traumer kan vise sig på forskellige måder
Lige som det er forskelligt, hvad der udløser et traume, kan det også være forskelligt, hvordan dit traume viser sig. Måske oplever du at have svært ved at sove, at blive meget vred, lide af angst, ikke at kunne være sammen med andre, eller du udvikler en depression eller OCD.
Hvis du overvejer, om du har et traume, er det vigtigt, at du ser på, om du har ændret opførsel. Det er helt normalt, at du reagerer på, at du har været ude for noget voldsomt, men du bør ikke blive ved med at reagere på det. Derfor bør du søge traumebehandling, hvis du gør det.
Traumebehandling tager udgangspunkt i den enkelte
Fordi der er stor forskel på både, hvad der udløser traumerne, og hvordan de viser sig, er det derfor også vigtigt, at der bliver taget udgangspunkt i den enkelte. Det gør de for eksempel på Traumeklinikken på Østerbro. Der har de meget korte ventelister, så du hurtigt kan komme til og komme i gang med behandling. Læs mere her.
På klinikken tager de altid udgangspunkt i den enkelte, når de behandler. Det er både dine fysiske og psykiske problemer. Deres team består af en blanding af læger og psykiatere, derfor kan de både ordinere medicin, og du kan komme i terapi. Hvis du for eksempel lider af søvnløshed, er det vigtigt, at der bliver taget hånd om det, lige så vel som at du får bearbejdet selve traumet.
Du bør altså aldrig lade dig indskrænke af, at du tror, at traumer ser ud på en bestemt måde, eller optræder efter nogle bestemte hændelser. Det kan være meget forskelligt fra person til person. Hvis du er i tvivl, om du har et traume, bør du altid kontakte en klinik som Traumeklinikken, der kan hjælpe dig med at vurdere, om du har brug for behandling.