Landstræner taler ud om Jonas Vingegaard: ‘Der er altid grund til bekymring’

Skrevet af Nicolai Haugsted

4 uger siden

|

17/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tour-legenden er kommet ud fra hospitalet - og landstræneren ser gode muligheder for hurtigt comeback.

Dagens topnyheder

Efter tolv lange dage på Txagorritxu-hospitalet i Baskerlandet har den danske cykelrytter Jonas Vingegaard endelig forladt hospitalet og Spanien.

Ulykken, der tvang ham til en helbredsfokuseret pause, efterlader nu mange spørgsmål om hans fremtid i cykelsporten, herunder deltagelsen i dette års Tour de France.

Den danske landstræner Anders Lund beskrev det skæbnesvangre øjeblik, hvor Vingegaard styrtede:

"Det var et rigtig voldsomt styrt, og det er altid ubehageligt, når folk bliver liggende på den måde. Man kunne godt se, at den var gal. For rytternes natur er jo, at de gerne vil hurtigt op på cyklen igen for at reducere tidstabet (...) For det første ser jeg Vingegaard bevæge en arm. Det er vigtigt. Han har den lige oppe i vejret og kommunikerer lidt med sin sportsdirektør. Derfra ligger han stille, men det er fordi, han har så pisse ondt," fortæller Lund om det første øjeblik efter ulykken til B.T.

Vingegaard, som er en dobbelt Tour-vinder, pådrog sig alvorlige skader herunder en punkteret lunge, et brækket kraveben, og flere brækkede ribben. Disse skader kræver en lang og omhyggelig genopretning, hvilket sandsynligvis vil holde ham ude af konkurrencer i adskillige uger.

Til trods for omfanget af Vingegaards skader, er landstræner Lund forsigtig optimistisk omkring hans genopretning:

"Der er altid grund til bekymring, når man havner i et stort styrt, hvor man brækker mange knogler og får brudt sine forberedelser. Men ud fra, hvad jeg har set og oplevet, så kommer benene relativt hurtigt i gang på en hometrainer, når det ikke er hoften, lårbensknoglen eller bentøjet, det går ud over. Når det er sagt, kan der også være et hav af komplikationer herfra."

Dog understreger han, at der kan opstå yderligere komplikationer.

Vingegaard har tidligere udtrykt et ønske om at repræsentere Danmark ved de olympiske lege i Paris og ved verdensmesterskabet senere på sommeren, hvilket tilføjer ekstra pres på hans genopretning og forberedelser. Hvis han skal stå klar til Tour de France den 29. juni og forsvare sin titel, er der ingen tid at spilde.