Transkønnet svømmer slår rekorder som kvinde: Plejede at svømme mod mænd

Foto: Shutterstock

En 22-årig transkønnet kvindelig svømmer, som tidligere var en mand, har slået to amerikanske svømmerekorder i henholdsvis '1650-yard freestyle' og '500-yard freestyle'.

Til sin sidste svømmekonkurrence vandt 22-årige Lia Thomas kæmpe stort både i disciplinen '1650-yard freestyle' og '500-yard freestyle', da hun svømmede for University of Pennsylvania i USA, det skriver Ladbible

Hun formåede at færdiggøre distancerne henholdsvis 38 sekunder og 14 sekunder  foran andenpladsen. Dermed slog hun også amerikansk rekord i begge distancer. 

Læs også

Model, som brugte 100.000kr på at komme til at ligne en 'dukke', vil "have sit normale ansigt tilbage"

Lia Thomas er transkønnet og har svømmet for mandeholdet i tre år, før hun skiftede køn og derfor blev en del af det kvindelige svømmehold i stedet. Hendes sidste konkurrence på det mandlige hold var, ifølge The Daily Mail, i november 2019. Det er derfor blevet bragt til debat, hvorvidt hun skal have lov til at konkurrere på kvindeholder.

Reglerne udstedt af National Collegiate Athletic Association (NCAA) siger, at Lia Thomas skal gennemføre mindst ét års testoteron undertrykkende behandling, før hun kan deltage i sportskonkurrencer som kvinde. 

Lia Thomas har insisteret på, at hendes forvandling til kvinde, "intet har gjort for hendes evner til at konkurrere i svømmesporten".

Hun har desuden udtalt: "[svømning] er en kæmpe del af mit liv, og hvem jeg er. Jeg har været svømmer, siden jeg var fem år gammel. At være trans har ikke haft nogen indvirkning på min evne til at udføre sporten, og at være i stand til at fortsætte er meget givende."

Alle er dog ikke enige i denne udtalelse, og mange har ytret deres meninger omkring emnet på bl.a. Twitter. Et eksempel er Linda Blade, som er sportstræner.

Hun skriver på Twitter: "Selvfølgelig bliver kvinders rekorder slået! Lia konkurrerede som en mand de første tre år i NCAA. Det er ikke i orden!"

Andre bakker Linda Blade op og skriver: "Lia Thomas er en mand, som gennemgik den mandlige pubertet og svømmede for det mandlige hold næsten hele hans karriere." 

I USA har ni stater, heriblandt Texas og Florida, forbudt transkønnede at stille op i konkurrencer i kvindesport for skoler. 

Synes du, at det er okay, at transkønnede stiller op i sportskonkurrencer for kvinder?

Læs også

Mette Frederiksen overvejer at 'ugyldiggøre' coronapas hos færdigvaccinerede

 

 

 

 

Dagens Gossip