222 uger siden

|

09/03/2020
Begrebet narcissisme anvendes ofte i forbindelse med en person, der forekommer selvoptaget. Her kan du se, hvad det indebærer at være narcissist og hvordan du spotter dem?

Dagens topnyheder

Begrebet narcissisme stammer, som så mange andre begreber, fra den græske mytologi og historien om Narcissus/Narkissos. 

Narcissisme

Legenden om Narcissus/Narkissos handler om en meget smuk ung mand, der får nymferne til at forelske sig på stribe, og da nymfen Echo gør tilnærmelser, bliver hun afvist og går til i sorg. For Narcissus har kun øje for sig selv.

Guderne straffer ham ved at dømme ham til at forelske sig i sit eget spejlbillede, og det gør han så en dag, hvor han kommer forbi en kilde og ser sig selv i vandspejlet og forsøger at kysse det. Det fører til, at visner bort, da han ikke er i stand til at få sin kærlighed gengældt.

Man anvender ordet narcissist i flæng og som skældsord i almindelighed om folk, der opfattes som selvoptagede eller selvglade, men en narcissist er ikke bare narcissist set med psykologiens øjne, for der er faktisk flere grader af narcissisme ifølge de professionelle.

Ifølge psykologien

Narcissisme spænder, ifølge psykologien, ret vidt og lige fra at en person kan have nogle enkelte narcissistiske træk og til der ligefrem er tale om en decideret personlighedsforstyrrelse.

Narcissister mener selv, at de er noget ganske særligt, og at de har krav på at blive behandlet derefter, da de jo i deres øjne er hævet over andre.

Den ydre verden med statussymboler er vigtig for dem, og for den måde de mener, at de opfattes af andre.

Verden skal ligge for deres fødder, og de er villige til at gøre meget for, at det skal blive sådan.

De elsker opmærksomhed, såfremt den er positiv, og at være centrum, men har svært ved at give plads til andre.

Hvis ikke deres ønsker efterkommes, eller hvis noget kommer på tværs, kan de ud over at blive rasende også blive decideret ondskabsfulde, og det er ligegyldigt med andres situation, for empati er ikke deres stærke side.

Narcissister er kun optaget af deres egne behov, og de hævder sig gerne på andres bekostning – specielt hvis de mener at have spottet en eller anden form for svaghed.

Sådan bliver man en narcissist

Det er let at tilskrive den opførelse, som folk med narcissisme i en eller anden udstrækning ligger for dagen, selvtilstrækkelighed eller ren og skær egoisme.

Men ifølge psykologerne er nærmest det stik modsatte, der er tale om, da årsagen nærmere skal findes i en stor usikkerhed og en følelse af tomhed.

Dette kommer til udtryk, når krisen rammer i narcissistens liv, og det hele ramler, i form af for eksempel misbrug eller noget andet ødelæggende, fordi det er for svært og for stort for personen at skulle konfrontere dybe følelser som for eksempel depression.

Der er flere teorier omkring, hvad der er årsagen til at narcissisme opstår.

En teori er, at det handler om personen i de tidlige barndomsår ikke føler, at han eller hun er blevet set og elsket som individ af de nærmeste voksne.

Narcissisten går derfor som voksen efter at få opmærksomhed og beundring og ikke mindst alle sine behov opfyldt, uanset om det sker på bekostning af andre.

10 tegn du kan kende en narcissist på

Du kan bruge nedenstående liste til at pejle dig frem til, om du står overfor en person med en eller anden grad af narcissisme. Han eller hun behøver ikke at have samtlige træk for at være narcissist:

 1. Han eller hun er optaget af ting som status for eksempel rigdom eller berømmelse eller begge.
   
 2. Han eller hun er på vagt over for alt, der kan virke som kritik – også selvom det ikke er det.
   
 3. Han eller hun lytter ikke til andre.
   
 4. Han eller hun mener ikke, at få den anerkendelse de i deres øjne har gjort sig fortjent til (selvom det kan se helt anderledes ud udefra).
   
 5. Han eller hun mangler empati kan ikke sætte sig ind i andres følelser, behov eller situation.
   
 6. Han eller hun er ikke i stand til selvironi.
   
 7. Han eller hun nægter at påtage sig ansvaret fejl eller dårlig opførsel, men skyder gerne skylden på andre.
   
 8. Han eller hun er mere optaget af, hvordan de fremstår i andres øjne, og at partner, børn, kollegaer eller medarbejderes adfærd smitter negativt af på dem end på situationen.
   
 9. Han eller hun stjæler gerne æren for andres arbejde.
   
 10. Han eller hun er kun kærlige overfor deres partner, såfremt andre kigger på.