11-årig dreng mistede pludselig synet: Da lægerne hørte hvad drengen spiste, forstod de straks hvorfor

Foto: JAMA Pediatrics Clinical Challenge

En 11-årig dreng kunne næsten ikke se ud af øjnene og blev indlagt på hospitalet. Lægerne undrede sig, indtil de hørte, hvad drengen fik at spise.

Det er vigtigt, at spise en varieret kost, og særligt grøntsagerne er godt for øjnene.  

Når der øses op på tallerknen, så skal der gerne være rigeligt ris eller kartofler, rigeligt salat, ærter eller broccoli og kun en smule kød eller sovs. 

Den tommelfingerregel gælder uanset om man er 19 eller 79 år gammel, men det havde forældrene til en 11-årig dreng ikke været opmærksomme på, skriver Science Alert. 

Den 11-årige dreng Toronto i Canada havde nemlig store problemer med sit syn. 

Læs også

30-årig kvinde havde mystiske buler under armen - lægerne havde aldrig set noget lignende

De seneste måneder havde drengen oplevet utallige problemer med sit syn, og da forældrene tog drengen med på hospitalet, kunne han kun se 30 centimeter foran sig. 

Det undrede lægerne sig over, indtil at de hørte at drengen led af eksem og havde fået konstateret allergi overfor flere fødevarer og derfor havde en meget begrænset kost. 

Drengens øjnene var blevet tørre på grund af vitaminmangel. Foto: JAMA Pediatrics Clinical Challenge

Den 11-årige dreng spiste kun kartofler, æbler, agurker, svine- og lammekød og Cheerios, der er et populært morgenmadsprodukt. 

Selvom kosten på papiret lyder varieret nok, så var drengens syn blevet påvirket af, at han slet ikke fik nok A-vitamin i sin kost, hvilket er meget vigtig for synet. 

Efter seks ugers  Foto: JAMA Pediatrics Clinical Challenge

A-vitamin er nemlig er med til at holde øjnene fugtige og vitaminet er også vigtigt for den del af hjernen, der overfører lys til billeder, som vores hjerner kan forstå. 

Læs også

5 ting der sker med din krop, hvis du drikker kaffe hver dag

Med den ny viden kunne lægerne give drengen en megadosis af A-vitamin, to drengen skulle indtage tre gange på to uger. 

Efter seks uger havde drengens syn forbedret sig gevaldigt, men selv med lægernes vitaminindsprøjtning risikerer drengen et permanent synstab, der kræver briller eller kontaktlinser. 

- Hvis man mister synet på grund af vitaminmangel, kan det i visse tilfælde rettes op. Men i dette tilfælde er der sket alvorlige skader på nethinden, der højest sandsynligt leder til et permanent synstab, skriver lægerne i deres rapport, der udkom i tidsskriftet JAMA Pediatrics Clinical Challenge. 

Hvis man vil holde øjnene sunde og stærke og samtidig spise masser af A-vitamin, så skal man huske at spise sin salat, æg, gulerødder eller lever. 

Kvinde forvandler sine skamlæber til et smykke efter operation i underlivet

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip